"Nesze neked muffin, süsd meg magad!" Ötletes ajándékkal lepheted meg a sütni és főzni szerető ismerőseid, ha üvegbe zárt sütemény hozzávalókat raksz a fenyőfa alá. Ajándék mustra következik!

Akár karácsonyra is elkészítheted kedvenc muffin receptedet üvegbe zárva. Ötletes ajándékkal lepheted meg sütni és főzni szerető szeretteidet. Csak körül kell nézni a nagyi éléskamrájában, és ki kell választani egy szép öblösüveget. A többi már rajtad múlik, melyik receptet választod. Vigyázz az üvegbe csak a száraz hozzávalókat töltsd, mellékelten pedig írj egy használati utasítást, mit is kell tenni az üveg tartalmával. Én elkészítettem egy karácsonyi muffin keveréket, ha tetszik másoljátok le!

Karácsonyi ajándék muffin

Hozzávalók: 25 dkg búzaliszt, 5 dkg zabpehely, 2 teáskanál sütőpor, 2 teáskanál őrölt fahéj, 2 teáskanál mézes sütemény fűszerkeverék, 10 dkg dió, 15 dkg vegyes tropikál aszalt gyümölcskeverék, 10 dkg barnacukor.

Karácsonyi ajándékötlet, az üvegbe zárt muffin

Válassz egy jól záródó, lehetőleg másfél literes befőttes üveget. Szórd az aljára lisztet, tetejére a zabpelyhet, majd rá a sütőport és a fűszereket. Óvatosan öntsd rá a barnacukrot, rá a durvára összevágott diót, és végül a gyümölcskeveréket. Tegyél az üvegbe 12 db muffin sütőpapírt, és ne feledd beletenni a használati utasítást.

Az utasításhoz használd ezt a betűtípust! Bradley Hand ITC Másold ki ezt a szöveget, és kinyomtatva tedd az üvegben elkészített muffin keverék tetejére!

Karácsonyi muffin keverék

Elkészítési útmutató: üss fel egy nagy tálba 2 db egész tojást, önts hozzá 3 dl tejet és 10 dkg olvasztotta vajat. Fakanállal jól dolgozd össze, majd kis adagokban keverd hozzá az üveg tartalmát is. Ha már egyneművé kavartad, evőkanállal kanalazd muffin sütőformákba. Ha ügyes vagy pont 12 darabot tudsz megtölteni úgy, hogy háromnegyedig legyenek. Vigyázz ne töltsd túl, mert sütéskor ki fog folyni.
Tedd előmelegített sütőbe és 160-170 fokon süsüd 15-20 percen keresztül.

Ugye milyen egyszerű volt elkészítened?

Jó étvágyat hozzá!

Kaldeneker György receptje
www.kaldeneker.hu

Az üveg tartalma: liszt, barnacukor, aszalt gyümölcs, sütőpor, zabpehely, dió és fűszerek.

Datolyás-narancsos muffin

Hozzávalók: 1 pohár búzaliszt, 1 pohár teljes kiőrlés liszt, 0,5 pohár cukor, 2 evőkanál reszelt narancshéj, 2 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 csipetnyi só, 1 db tojás, 1 narancs leve, 0,5 pohár tej, 1 dl étolaj, 1 csomag vaníliás cukor, 1 marék összevágott datolya.

Tetejére: ¼ pohár cukor, 1 evőkanál reszelt narancshéj.

Egy nagy edénybe keverjük össze a lisztet, cukrot, narancs reszelt héját, sütőport, szódabikarbónát, és a sót.
Egy kisebb edénybe tegyük a tojást, narancslét, tejet, olajat, vaníliát és a datolyát. Keverjük alaposan össze, majd apránként keverjük bele a lisztes keveréket és dolgozzuk össze jól.
Muffin sütőket töltsünk meg háromnegyedig a tésztával, tetejüket szórjuk meg a cukor és narancshéj keverékével.
190 fokos sütőben süssük 20 percig.

Mézes muffin

Hozzávalók: 6 dkg vaj, 6 dkg barnacukor, 1.5 dl mézes joghúrt, 2 db tojás, 2 szál kakukkfű, 3 evőkanál méz, 2 db narancs lereszelt héja, 25 dkg liszt, 25 dkg mézes tönkölybúra reggeliző pehely, 1 evőkanál sütőpor, 1 csipetnyi só.

Öntsük egy keverőtálba az olvasztott vajat, majd adjuk hozzá a barnacukrot. Üssük bele a tojásokat, kanalazzuk bele a joghurtot és a mézet, tegyük hozzá a kakukkfűleveleket és a narancs lereszelt héját. Fakanállal, vagy habverővel jól dolgozzuk össze.
Egy másik tálba szórjuk a lisztet, tegyük hozzá a reggeliző pelyhet, sót és a sütőport, és egy kanállal keverjük össze.
Kis adagokban dolgozzuk a tojásos keverékhez, csak addig keverjük, míg teljesen elvegyülnek az alapanyagok.
Béleljünk ki papír kapszulákkal egy 12 darabos muffin sütőt, majd töltsük meg háromnegyedig a kész masszával, és a tetejére szórjunk a reggeliző pehelyből.
Tegyük előmelegített sütőbe, és 160 fokon süssük 25-30 percig.
Még melegen reggelire vajjal megkenve, kávéval vagy teával fogyasszuk.
A muffinhoz elkészítéséhez bármilyen, magas rosttartalmú reggeliző pelyhet használhatunk.

Zabpelyhes-málnás muffin

Hozzávalók: 25 dkg zabpehely, 1 pohár tej (250 ml), 1 db tojás, 2 evőkanál vaj, 2 dl melasz, 25 dkg liszt, 1 csipetnyi só, 1 maréknyi mazsola, 1 teáskanál sütőpor, 15 dkg málna.

Tegyük egy keverőtálba az olvasztott vajat, sót, mazsolát, melaszt, tejet és a tojást, majd habverővel vagy fakanállal jól dolgozzuk össze. Egy másik tálkába keverjük össze a lisztet a sütőporral és a zabpehellyel, majd kis adagokban keverjük a tojásos masszához. Óvatosan keverjük hozzá a málnaszemeket, hogy ne törjenek össze. Célszerűbb, ha összekeverés előtt betesszük a málnát a mélyhűtőbe fél órára, hogy megkeményedjen, majd fagyosan keverjük a tésztához.
Kenjünk ki vajjal és szórjunk meg liszttel egy 12 darabos muffin sütőformát, egyszerűbb ha mignon papírkapszulával béleljük ki, majd töltsük meg háromnegyedig a tésztával.
Tegyük előmelegített sütőbe és 150 fokon süsük körülbelül 20 percig. Ha elkészültek, szedjük ki egy rácsra és hagyjuk kihűlni. Még langyosan vajjal vagy lekvárral megkenve, kávé vagy egy csésze teához fogyasszuk. Gyermekeknek az uzsonnára is kiváló csemege.
Melasz helyett használhatunk kukoricaszirupot, amit reformélelmiszereket árusító üzletekben vásárolhatunk meg.

Zabpelyhes muffin

Hozzávalók: 25 dkg zabpehely, 1 pohár tej (250 ml), 1 db tojás, 2 evőkanál vaj, 2 dl melasz, 25 dkg liszt, 1 csipetnyi só, 1 maréknyi mazsola, 1 teáskanál sütőpor.

Tegyük egy keverőtálba az olvasztott vajat, sót, mazsolát, melaszt, tejet és a tojást, majd habverővel vagy fakanállal jól dolgozzuk össze. Egy másik tálkába keverjük össze a lisztet a sütőporral és a zabpehellyel, majd kis adagokban keverjük a tojásos masszához.
Kenjünk ki vajjal és szórjunk meg liszttel egy 12 darabos muffin sütőformát, egyszerűbb ha mignon papírkapszulával béleljük ki, majd töltsük meg háromnegyedig a tésztával.
Tegyük előmelegített sütőbe és 150 fokon süsük körülbelül 20 percig. Ha elkészültek, szedjük ki egy rácsra és hagyjuk kihűlni. Még langyosan vajjal vagy lekvárral megkenve, kávé vagy egy csésze teához fogyasszuk. Gyermekeknek az uzsonnára is kiváló csemege.
Melasz helyett használhatunk kukoricaszirupot is, amit a reform élelmiszereket árusító üzletekben vásárolhatunk meg.

Narancsos muffin füstölt pulykamellel

Hozzávalók a muffinhoz: 20 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 csipetnyi só, 3 evőkanál cukor, 1 db tojás, 1.5 dl tej, 3 evőkanál vaj, 1 db narancs lereszelt héja.
Töltelékhez: 25 dkg füstölt pulykamell, 20 dkg friss spenótlevél, 3 evőkanál majonéz, 3-4 evőkanál hagymalekvár.

A muffinhoz tegyük egy kis tálba a lisztet, szórjuk rá a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, majd kanálla keverjük össze.
Egy másik keverőtálba üssük a tojást, adjuk hozzá a tejet, az olvasztott vajat, cukrot és egy narancs lereszelt héját. Fakanállal keverjük jól össze, majd szórjuk bele a lisztes keveréket is. Fakanállal jól dolgozzuk össze.

Töltsünk meg a masszával háromnegyedig jól kivajazott és liszttel megszórt muffin sütőformát, majd tegyük előmelegített sütőbe, és 150 fokon süssük 20-25 percig. Ha elkészült, várjunk vele míg kissé kihűl, majd szedjük a formából, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Szendvicsekhez vágjuk derékban kétfelé a muffinokat, kenjük meg majonézzel, helyezzünk rá pár levél spenótot, majd hajtogassunk rá a vékonyra felszeletelt füstölt pulykából. Tetejére kanalazzunk a hagymalekvárból, majd helyezzük vissza a levágott fedelét. Friss ropogós vajretekkel és salátalevelekkel fogyasszuk.

Elkészíthetjük maradék csirke, marha vagy sertéssültből is. Hagymalekvár helyett tehetünk rá chutney-t, paprika vagy vörösáfonya lekvárt, de nagyon finom frissen felszeletelt almával, körtével is.

Répás-kávés muffin

Hozzávalók: 2 pohár teljes-kiőrlésű liszt, 1 pohár barnacukor, 4 db tojás, 1 csomag sütőpor, 1 csipetnyi só, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 evőkanál instant kávé, 4 szál reszelt sárgarépa, 1 pohár durvára darált dió, 2 dl étolaj.
1 pohár=250 ml.

Egy tálba keverjük össze a teljes-kiőrlésű lisztet, barnacukrot, sütőport, sót, őrölt fahéjat. Egy másik tálba szintén keverjünk össze az instant kávét, reszelt sárgarépát, tojásokat, durvára darált diót és az étolajat. A száraz lisztes keveréket keverjük a tojásoshoz, dolgozzuk össze jól, majd töltsük meg háromnegyedig a muffin sütőformákat. Célszerű, ha a formákba papírkapszulákat teszünk sütés előtt, mert így könnyebben ki tudjuk venni belőle, és a mosogatás is könnyebb lesz. 20-25 percig süssük 150-160 fokon.