A jó házigazda, legyen nő vagy pasi, már idejében kigondolja, milyen étel kerüljön az ünnepi menübe. Néhány ötletet mutatok be, hogy a karácsonyi készülődés minél kevesebb stresszel járjon. Olvassátok, mit főztem és sütöttem ki nektek!


Az első fogás: sültpaprika-krémleves

A szívet és lelket is melegítő leves sült pirospaprikából, sárgarépából és átpasszírozott paradicsomból készül. Ízesítéséhez melegítő fűszereket, gyömbért és őrölt római köményt használunk. A tálalását is megoldhatjátok egyszerűen, elég ha egy pohárba töltitek, és egy kis kenyérrel körítve akár a karácsonyfa körül is elkortyolgathatjátok.

 

Sültpaprika krémleves


A főétel: narancsos tengeri sügér

A narancs a karácsony egyik jellegzetes gyümölcse. A kifilézett halat reszelt narancshéjjal fűszerezzük, így válik ünnepivé. A mártást sem nehéz elkészíteni, szinte egy-két perc alatt megvan. Fontos, hogy a halat kifilézve, szálkamentesen készítsük el.

Narancsos tengeri sügér


A desszert: kókuszos répakuglóf

Az amerikai földrészen az egyik ünnepi édesség a répatorta, én ezt kókuszreszelékkel készítem. A legfinomabb akkor, amikor még melegen kerül az asztalra. Ha előre elkészítjük, tegyük vissza a kuglófsütőbe, és pár percig tegyük vissza a sütőbe, hogy jól átforrósodjon. Szállingózó kókuszos illata mindenkit levesz majd a lábáról. Ha van otthon jóféle lekvárod, ne feledd mellé tálalni!

Kókuszos répakuglóf

Rántott magvas ponty rudacskák

Hozzávalók: 1 db közepes méretű ponty, 3 db tojás, 20 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg liszt, 0.5 pohárnyi napraforgó mag, 1 pohár durvára darált dió, 0.5 pohárnyi szezámmag, só, petrezselyem zöldje, olaj a sütéshez.

Rántott magvas ponty rudacskák


A pontyot konyharuhával fogjuk meg, majd éles késel gerincénél vágjuk be , és a halcsontok mentén fejtsük le a csontjáról. Ha ez nehézségbe ütközik, vásároljunk pontyfilét. Tegyük a kifilézett halhúst bőrével lefelé egy vágódeszkára, majd egy éles késsel egy-két milliméterenként vágjuk át egészen a bőréig. Vigyázzunk a bőrét ne vágjuk át. Ezt a műveletet irdalásnak nevezzük. Így a halhúsban lévő kis szálkákat felaprítottuk, és ez után biztonsággal ehető.

A beirdalt halat a vágás mentén vágjuk újnyi csíkokra, majd sóval és összevágott petrezselyem zöldjével fűszerezzük. Forgassuk bele lisztbe, utána mártsuk felvert tojásba, és a végén zsemlemorzsa és magok keverékébe hempergessük meg.

Egy nagy lábasban vagy serpenyőben forrósítsunk fel étolajat, tegyük bele a bepanírozott hal rudacskákat, és süssük ropogós pirosra. Ha kisült, itatóspapíron itassuk le a felesleges olajat.