"Felhívjuk kedves vásárlóink figyelmét, hogy az emeleti konyhaosztályon főzési bemutatóval és kóstolással várunk minden kedves vásárlót!" Hétvégi programajánló: főzz velem az IKEA-ban és kóstold meg a svéd finomságainkat! Programajánló>>>
Ezen a hétvégén újra találkozhattok vele az IKEA budaörsi áruházában . Most december 15.-én, és 16-án kenyérsütéssel, lekvár, kávé és forral bor kóstolással egybekötött bemutatót tartunk, déltől este hatig.



Minden évszaknak megvan a szépsége, beköszöntött az IKEA-ba az ősz


Az asztal dísze, a tálalás szépsége

Ne sodródj az árral! Teremtsd meg saját, izgalmas terítékedet az IKEA porcelánjaival. A teljes választékunkat összehangoltuk, így akár vad összeállításokat is készíthetsz, melyek mindenképpen illenek egymáshoz. Keverd az új stílust és színeket saját porcelánjaiddal és üvegedényeiddel.







Az IKEA áruházakban esténként ilyen sorokat találsz, vásárolj inkább a nap végén!

SENIOR tűzálló edény 11.900 Ft.


Ha még nincs ötleted a karácsonyi ajándékra, ajánlom ezt az régi időkben is jól bevált öntöttvas főzőedényt!

Az edény jellemzői: Locsold zsiradékkal az ételt; a gőz összegyűjti a fedő belsején és a folyamatosan lecsöpögteti a fogantyún keresztül.
Minden főzőlapon jól használható, beleértve az indukciós főzőlapot is. Fémből készült; sütőben is biztonsággal használható.
A vastag fal egyenletesen oszlatja el a hőt, így az étel több irányból melegszik.
A vastag alap megvédi az ételt a leégéstől, és attól, hogy az edényhez ragadjanak.
Öntöttvasból készült; egyenletesen oszlatja szét a hőt, amit sokáig meg is tart; rostélyosok és serpenyős ételek készítéséhez kiváló.
Zománcozott, matt belső; a serpenyőt nem kell olajozni és könnyű ápolni.
Fényes, zománcozott külső; könnyű az edényt tisztítani.
Lekerekített belső rész; könnyebb benne kavargatni.

Az ünnepekre sok finomság dukál



Fűszeres GLÖGG kóstolás és vásár

A svédek nagyon szeretik az ünnepeiket, és nagy családi, baráti körben ünneplik ezeket, ahol mindenféle jó várja az éhes vendégeket.



Karácsonyi mézeskalács sütés és kóstolás is lesz!

Híres svéd karácsonyi édesség a Pepparkakor, amely hasonlít a mi mézeskalácsunkhoz, intenzívebb azonban a gyömbér íze. A Luca naphoz kapcsolódik a Lussekatter, amely egy sáfránnyal készített, mazsolával díszített sütemény.
A karácsonyi időszak jellemző itala a Glögg, ez a leginkább a mi forralt borunkhoz hasonló ital, amelyet mandulával és mazsolával ízesítve kortyolgatnak a hideg téli napokon. A karácsonyi főételek között a húsgolyó, a sonka, a lazac és a különböző kolbászféleségek is megtalálhatók.



Megkóstolhatjátok az áruház kávékülönlegességeit is!

Bár több mint nyolcvan kávéfajtát ismerünk legjelentősebb és legelterjedtebb az arabica Az arabica a régebbi sokkal ellenállóbb és igénytelenebb, és közel kétszer annyi koffeint tartalmaz, mint más fajták. Az arabica lágyabb és harmonikusabb ízű. Hagyományosan a kikötőkről nevezték el az egyes arabica-kávékat, a két legrégebbi típus a jemeni Mocháról és az indonéziai Javáról kapta a nevét.

Világon az első teatermesztő ország Kína volt, már időszámítás előtt termesztették, itták a zöld levelekből forrázott élénkítő italt. Nevét is innen kapta, "ti" a déli fujiani tartományban használt szó mai alakja a tea.



Tealevelek fűszerekkel, zöld és fekete fajtákat kortyolgathatsz!

A kínai emberek régen rájöttek a zöldtea fogyasztásának gyógyító hatására. Élettani és gyógyhatása miatt ajánlatos naponta legalább egy liternyit elfogyasztani. A zöldtea koffeinje lassabban szívódik fel, mint a feketekáváé. A zöldteát csak 70 Celsius fokos vízzel szabad leforrázni, öt perc állás után máris fogyasztható. A leforrázott tealeveleket naponta többször is fel lehet önteni meleg vízzel.

Mindennapi kenyerünk!

A házi kenyérsütésnek megvan a maga semmihez nem hasonlítható varázsa. A finom friss kenyér elkészítéséhez még kenyérsütő gép sem kell, csak némi bátorság. Dagasztásra fel, szállingózó kenyérillattal töltsétek meg az otthonotokat!




Lesz kenyérsütés egészséges alapanyagokból, csak víz kell hozzá, és máris elkészítheted saját konyhádban a vörösáfonyás és sokmagvas kenyeret. Adalék, tartósítószer és színezék nélkül összeállított gabonafélékből sütünk friss kenyereket. Megkóstolhatod a diós, naponszárított paradicsomos és olívás-rozmaringos kenyereket is. Tanácsokat kaphatsz, hogyan is kell elkészíteni kenyérsütő géppel.




Almás-vörösáfonyás kenyér

Hozzávalók: 1 kg vörösáfonyás rozskenyérkeverék (a Svéd Finomságok Boltjában megvásárolhatod), fél dl méz, 1 dl almalé, 2 teáskanál kakukkfű, 10 dkg aszalt alma.



Tegyük egy dagasztótálba a vörösáfonyás kenyérkeveréket, adjuk hozzá a zacskó tetején lévő szárított élesztőt, szórjuk bele a kakukkfüvet, és a kis kockákra felvágott aszalt almát. Csorgassuk rá a mézet és az almalevet. Kapcsoljuk be a dagasztógépet, majd kis adagokban öntsünk hozzá 6 dl langyos vizet. Addig keverjük, míg a tészta az edény falától el nem válik. Tegyük a tésztát egy tálba, fedjük le fóliával és várjuk meg míg kétszeresére dagad.
A megkelt tésztát borítsuk liszttel meghintett deszkára, gyúrjuk át jól, majd osszuk négyfelé. Sodorjunk belőle négy kis cipót, tegyük egy sütőlapra, tetejét vágjuk be néhányszor, és kelesszük még legalább 15 percig. Tegyük előmelegített sütőbe, és 190 fokon süssük 40-45 percig.

Készülhet belőle zsemle is, a másfél centi vastagságúra kinyújtott kenyértésztát szaggassuk ki nagy szájú pohárráal, majd tegyük egy sütőlapra. Negyed óra kelesztés után süssük meg forró, 170 fokos sütőben 20-25 perc alatt.

Hasonlóan készíthetünk ebből a kenyérkeverékből olajbogyós-rozmaringos kenyeret is. A kenyértésztába dagasszunk összevágott friss rozmaringot és egy maréknyi olajbogyót, és csorgathatunk hozzá pár evőkanálnyi olívaolajat.

Müzli-kenyér

Hozzávalók: 1 kg vörösáfonyás rozskenyér-keverék (a Svéd Finomságok Boltjában megvásárolhatod), 2 maréknyi mazsola, 1 maréknyi aszalt sárgabarack, 10 dkg darabolt mandula vagy dióbél, 1 maréknyi napraforgómag, 10 dkg zabpehely.



Szórjuk a lisztet egy dagasztó edénybe,adjuk hozzá a mazsolát az összevágott aszaltbarackot, diót vagy mandulát, és a napraforgómagot. Csorgassunk hozzá 6 dl langyos vizet, majd kezdjük el keverni. Addig dagasszuk, míg a tészta az edény falától kezd elválni. Tegyük a tésztát langyos helyre, fedjük le tiszta konyharuhával, majd kelesszük kétszeresére.
A megkelt tésztát borítsuk liszttel meghintett deszkára, gyúrjuk át jól, majd osszuk kétfelé. Nyújtsuk egy centi vastagságúra, hajtsuk rá a sodrófára és terítsük egy sütőpapírral borított sütőlemezre. Tetejét kenjük meg vízzel, majd szórjuk meg zabpehellyel. A másik adag tésztát is hasonlóan készítsük el. Kelesszük még további 15 percig, majd előmelegített sütőbe téve, 170 fokon süssük körülbelül 30-35 percig.
Fogyasszuk sajtok, pástétomok, és kenyérre kenhető kencék mellé. De készülhet belőle uzsonnára szendvics is.
Azt a kenyeret elkészíthetjük, szinte bármilyen más aszalt gyümölccsel és olajos maggal, de használhatunk hozzá rozs és árpapelyhet is.

Hering a pácban!



Pácolt heringet készítünk, mustáros, fokhagymás, curry-s és kaviáros szósszal. Köretnek a svédek kedvencét, kapros főtt burgonyát tálalunk hozzá.

A következő receptet Te is elkészítheted otthon:

Meleg pácolt hering, krémes szószban

Hozzávalók: 2 üveg krémes pácolt hering (a Svéd Finomságok Boltjában megvásárolhatod), 1 evőkanál vaj, 1 csokor friss kapor, só, fél citrom leve, darált bors, fél kg főtt apróburgonya

Öntsd egy szűrőedénybe a krémes heringet, majd várj vele míg a szósz teljesen lecsepeg róla. Egy nagy serpenyőben forrósítsd fel a vajat, tedd bele a megfőzött apró szemű burgonyát. Közepes lángon pirítsd meg, majd szórd rá az összevágott kaprot, forrósítsd jól össze, majd öntsd rá a hering leszűrt mártását. Forrald jól össze, darálj rá borsot, ha szükséges, ízesítsd sóval és citromlével. Tálalás előtt melegítsd bele a leszűrt heringet. Vigyázz, főzni nem szabad, mert szétesik a hal!



Ezt az ételt elkészítheted snidlinges, curry-s, tormás, kapros, mustáros és kaviáros mártásban eltett heringgel is. Ezeket a földszinti kávézóban vásárolhatod meg.
A burgonyát összekeverheted még snidlinggel, petrezselyem zöldjével vagy akár kerti zsázsával is.




Nézz körül az IKEA konyhákban is!

Pihend ki magad!

Frissen, jóllakottan

Remek felfrissülés, ha vásárlás közben vendégül látod magadat egy finom ebédre, vagy csak egy csésze kávéval vagy üdítővel dobod fel a hangulatodat.



Kóstoljátok meg az igazi svéd ízeket, és ha ízlett az ebéd, akár otthon is készíthetsz igazi, északi vacsorát. A hozzávalókat a földszinti Svéd Finomságok Boltjában veheted meg.

Ebéd közben nyugodtan átgondolhatod mire van még szükséged, mit felejtettél el, és ha minden eszedbe jutott, folytasd a nézelődést és a vásárlást.

Skandináv érzés - otthon is!

Ízlik a svéd húsgolyó, amit az étteremben ettél? Mostantól otthon is elkészítheted!

Saját ételeket, élelmiszereket, hozzávalókat, alapanyagokat vásárolhatsz a Svéd Finomságok Boltjában, így otthon is élvezheted a minőségi, de alacsony áru ételeket. Amikor csak akarod!
A húsgolyón kívül, heringet, különféle szószokban, lazacot, rákkrémet, kenyeret, csokoládét, édes és sós kekszeket, cukorkákat, szörpöket, savanyúságokat, italokat, lekvárokat találsz. Nem érdemes kihagyni egyiket sem! Ilyen máshol nincs!


Finom reggelivel várunk, mindössze 195 Ft-ért!
Ugorj be hozzánk, és akár az egész családdal fogyasszatok el egy közös reggelit! A családbarát éttermünkben a gyerekmenü csak 245 Ft-ba kerül. A babaételekhez mikrosütőt is használhatsz, ahol a kívánt hőmérsékletre tudod melegíteni a bébiételt.
Ha a gyerekek hamarabb befejezték az étkezést, az étterem melletti játszósarokban várhatnak rátok.



Éhesen nem lehet sem vásárolni, sem szerelni! Válassz IKEA élelmiszereket!


Hirdetés

2007. december 13.