Ha azt mondom fergeteges, talán elcsépeltnek hangzik, mert ugyebár mindenre ezt mondjuk, ami iránt fel szeretnénk kelteni az érdeklődést. Így aztán - bár szívem szerint azt mondanám fergeteges - inkább azt mondom: óriási hiba lenne kihagyni!

Mamma mia!

Már régóta, 1999-től hódítja a világot az ABBA együttes Mamma Mia című zenés előadása. Akkoriban két évet kellett várni egy jegyre a világ másik végén is. Nekem szerencsém volt 2002-ben sikerült jegyet szereznem a torontói előadásra, bevallom életem egyik legnagyobb zenei élménye volt.

 


Tegnap újra megnéztem, és semmit sem kopott a színvonala. Hoztam nektek is belőle ízelítőt.

Egy zenés színdarab, amelyet a londoni színházi közönség szinte az elejétől a végéig "standing ovation"-nel jutalmazott.

A sztori roppant egyszerű: van benne 1 anya, 1 húszéves leánygyermek és 3 lehetséges apa... A helyszín valamelyik görög sziget, ahol a lány éppen az esküvőjére készülődik, eközben úgy gondolja itt az ideje, hogy apjának homályba vesző személyére fény derüljön, azaz tisztázza végre, hogy vajon azon 3 férfiember közül, akik kb. 20 éve a szigetre látogattak, melyikük az ő édesapja. Meghívja tehát mindhármat az esküvői ceremóniára.

Hogy mit keres a darab címében az ABBA együttes egyik híres slágere...? Nos, a darab elejétől végéig ABBA slágerekre épül. Mindegyik szituációnak megvan a maga ABBA zenéje. Hihetetlenül hangulatos, pörgős musical kerekedik a könnyed, napfényes történet és az ABBA slágerek párosításából.

1999-es premierje óta Észak-Amerika, Ausztrália, Európa, Ázsia területén immáron több mint 27 millióan látták a MAMMA MIA-t.
A Broadway-n idén októberben volt öt éve, hogy a musicalt folyamatosan játsszák, eddig 2000 előadást élt meg, amivel maga mögött hagyta a mindezidáig legnépszerűbb Broadway-darabokat: A muzsika hangjait illetve a Funny Girl-t. Ez már csak azért is nagy szenzáció, mert 250 dolláros jegyek is kaphatók.


Las Vegasban máig 1470 előadás volt. A fentiek mellett a következő országokban illetve városokban ment a darab hatalmas sikerrel: London (West End), Kanada, Ausztrália, Dél-Korea, Spanyolország, Németország, Hollandia, Dánia, Svédoszág.

Thank you for the Music, az ABBA előadásában

Sajtó visszhang: Chicago Tribune, New York Post, Bild (Hamburg), Bild (Stuttgart), Stuttgarter Zeitung, El Mundo(Spanyolország), Evening Herald (Dublin), Irish Independent, The Citizen (Dél-Afrika), Edinburgh Evening News, Journal du Dimanche, Daily Telegraph... csak egy pár azon újságok közül, ahol a kritika szuperlatívuszokban vélekedik a musicalről.

I do, I do, I do, I do, I do, az ABBA-tól

Kreatív csapat:

Benny Anderson (ABBA)
Björn Ulvaeus (ABBA)

Szövegkönyv: Catherine Johnson
Rendező: Phyllida Lloyd
Koreográfia: Anthony Van Laast
Látványtervező: Mark Thompson
Világítástervező: Howard Harrison
Hang dizájnerek: Bobby Aitken & Andrew Bruce
Zenei rendező és berendező: Martin Koch

A csapat valamennyi tagjának olyan kiterjedt (mind földrajzi, mint produkciós értelemben véve) referenciája van, hogy oldalakat töltene meg, így bővebb információkért illetve némi video-ízelítőért látogass el a Mamma Mia hivatalos oldalára.