Holnap reggel, az RTL Klub Csak Csajoknak! című magazinműsorában 9-től Anettkának és Lilunak mutatok néhány jó kis zöldséges receptet. Nézzük, mi is kerül a fazékba!
A holnap reggeli műsorban azt mutatom meg, hogy mi mindent lehet készíteni zöldségfélékből. Az unalmas párolt köret megoldások mellett izgalmas ízeket hozhatunk ki a legegyszerűbb zöldekből is. Ezeket a fogásokat nem csak vegáknak ajánlom, de diétázók és új ízekre áhítozók is bátran kipróbálhatják.

Zöldségekkel töltött palacsinta

Hozzávalók: 8 db palacsinta, 1 cukkini, 2 szál sárgarépa, 2 szál újhagyma, 3-4 karfiolrózsa, 3 evőkanál liszt, 1 evőkanál vaj, 2 dl tej, 1 dl tejszín, 1 csokor zöldpetrezselyem, só, darált bors, 10 dkg reszelt sajt



Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat, adjuk hozzá a vékony csíkokra felszeletelt sárgarépát és cukkinit. Lefedve pároljuk pár percig, míg a zöldségek puhák nem lesznek. Szórjuk rá a lisztet, keverjük jól össze, majd öntsük hozzá a tejet és a tejszínt. Addig forraljuk, míg főzeléksűrűségűre sűrűsödik. Egy kis lábasban, sós vízben főzzük puhára a karfiolrózsákat, majd szűrőedényben szűrjük le.
Keverjük a zöldségekhez a megfőzött karfiolt és az összevágott újhagymát is. Ízesítsük sóval, kevés darált borssal és összevágott petrezselyem zöldjével.
Ezzel a krémes töltelékkel töltsük meg a megsütött palacsintákat, helyezzük vajjal kikent tűzálló tálba. Tetejére tehetünk a krémes szószból, majd szórjuk meg bőven reszelt sajttal. Forró sütőben 150 fokon 15 perc alatt süssük pirosra.

Sajtos-mustáros karfiol csőben sütve

Hozzávalók: 1 közepes méretű karfiol, 10 dkg póréhagyma, 2 evőkanál vaj, 2 ág zsálya, 3 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál magos mustár, 3 evőkanál liszt, 4 dl tej, 10 dkg reszelt trappista sajt, só, bors



A karfiolt vágjuk négyfelé, zsenge zöld leveleit is hagyjuk rajta. Mossuk meg alaposan, majd forrásban lévő sós vízben főzzük 5 percig. Szűrőkanál segítségével szedjük ki, és csepegtessük le jól.
Egy lábasban forrósítsuk fel a vajat, adjuk hozzá a finomra összevágott póréhagymát, és az összecsapkodott zsályaleveleket is, majd pároljuk néhány percig. Szórjuk rá a lisztet, keverjük jól el, majd kis adagokban, állandóan kevergetve öntsük hozzá a forró tejet. A sűrű mártáshoz adjuk hozzá a mustárt és a reszelt sajtot. Ízesítsük sóval és darált feketeborssal, majd forraljuk jól ki.
Egy kisebb méretű tűzálló tálat kenjünk ki olívaolajjal, tegyük bele a megfőzött karfioldarabokat, vonjuk be a mustáros mártással, majd előmelegített sütőben, 20-25 percig 160 fokon addig süssük, míg pirosra pirul.

Pestós-zöldséges pizza

Hozzávalók: 1 adag pizzatészta, 4 evőkanál bazsalikom pesztó, 1 db cukkini, 1-1 db színes kaliforniai paprika, 1 szál sárgarépa, 1 db lilahagyma, 3 evőkanál parmezán sajt, 2 evőkanál olívaolaj, durvára őrölt bors
A pizzatésztához (4 adaghoz): 3 dkg friss élesztő, 3 dkg cukor, 625 ml víz, 3 dkg só, 1 kg liszt



Egy kevéske vizet langyosítsunk fel, tegyük bele a cukrot és az élesztőt. Keverjük össze és várjuk meg, míg az élesztő kelni nem kezd.A lisztet tegyük dagasztó edénybe, adjuk hozzá a kovászt, a sót és a vizet. Jó alaposan dagasszuk össze, ha már elválik az edény falától, kapcsoljuk le a gépet, takarjuk le és tegyük langyos helyre. Várjuk meg, míg kétszeresére növekszik, majd kezünkkel nyomjuk vissza. Ha újra feljött, lisztezett deszkára borítsuk ki, gyúrjuk át, és vágjuk négyfelé.
Ez a mennyiség négy tepsi pizzához elegendő. Az egyes adagokat lefagyaszthatjuk, és később felengedés után felhasználhatjuk.
A pizzatésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki egy centi vastagságúra. Tegyük olajjal kikent és liszttel megszórt tepsibe. Igazgassuk el, hogy teljesen kitöltse a tepsit. Kenjük meg a pesztóval.

Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, adjuk hozzá a felszeletelt zöldségeket. Fűszerezzük őrült borssal, és süssük erős lángon, állandó kevergetés mellett három-négy percig. Ha kissé kihűlt, tegyük a pesztóval megkent tészta tetejére. Igazítsuk el, majd szórjuk meg reszelt parmezán sajttal. Forró sütőben 180-190 fokon süssük 15-20 percig.
Szeleteljük fel és fogyasszuk friss zöldsalátával.

Ha a pesztóval megkent tésztát zöldségek nélkül sütjük meg, majd kihűlés után felszeleteljük, és újra sütőbe dugjuk pár percre, nagyon finom rágcsálni való kenyeret tudunk készíteni, mely levesek, saláták mellé tálalható.

Hogyan szeretessük meg a zöldeket gyerekünkkel? Íme egy tipp.

Kaldeneker György

2007. március 21.