Egy hét múlva itt a Húsvét, és vele együtt a tavasz. Ideje megtervezni az ünnepi menüt. Gyere el hétvégén, és megmutatom, hogyan készítheted el a finomságokat svéd alapanyagokból.

Március 31-én, és április 1-én, déltől este hat óráig, főzéssel, sütéssel és kóstolással egybekötött bemutatóra várunk a budaörsi lakberendezési áruház konyha részlegén.
Sonkát, heringet és szendvicstekercset fogunk készíteni - a recepteket lentebb megtalálod -, és más húsvéti finomságokkal is megismerkedhetsz.

Sonka krémes tormaszószban burgonyával

Hozzávalók: 2 csomag rénszarvas sonka (a Svéd Finomságok Boltjában megvásárolhatod), 1 evőkanál vaj, 1 csokor friss petrezselyem, só, darált bors, fél kg főtt apróburgonya, 2 evőkanál ecetes torma, 20 dkg csemege uborka, 2 dl tejszín



Egy nagy serpenyőben forrósítsd fel a vajat, tedd bele a megfőzött apró szemű burgonyát, majd közepes lángon pirítsd meg. Szórd rá az összevágott petrezselyem zöldjét, az ujjnyi csíkokra felvágott rénszarvas sonkát, forrósítsd jól össze, majd öntsd rá a tejszínt. Ízesítsd ecetes tormával, vékony csíkokra metélt csemege uborkával, darált borssal és sóval. Jól forrald össze, hogy a mártás kissé besűrűsödjön, majd azonnal tálald.
Elkészítheted úgy is, hogy a csemege uborka helyett vékony csíkokra felvágott ecetes céklát teszel bele.

Meleg pácolt hering, krémes szószban

Hozzávalók: 2 üveg krémes pácolt hering (a Svéd Finomságok Boltjában megvásárolhatod), 1 evőkanál vaj, 1 csokor friss kapor, só, fél citrom leve, darált bors, fél kg főtt apróburgonya



Öntsd egy szűrőedénybe a krémes heringet, majd várj vele míg a szósz teljesen lecsepeg róla. Egy nagy serpenyőben forrósítsd fel a vajat, tedd bele a megfőzött apró szemű burgonyát. Közepes lángon pirítsd meg, majd szórd rá az összevágott kaprot, forrósítsd jól össze, majd öntsd rá a hering leszűrt mártását. Forrald jól össze, darálj rá borsot, ha szükséges, ízesítsd sóval és citromlével. Tálalás előtt melegítsd bele a leszűrt heringet. Vigyázz, főzni nem szabad, mert szétesik a hal!

Ezt az ételt elkészítheted snidlinges, curry-s, tormás, kapros, mustáros és kaviáros mártásban eltett heringgel is. Ezeket a földszinti kávézóban vásárolhatod meg.
A burgonyát összekeverheted még snidlinggel, petrezselyem zöldjével vagy akár kerti zsázsával is.

Svédületes szendvicstekercs

Hozzávalók négy személyre:

1 csomag Svéd laposkenyér (a kávézóban megvásárolhatod), 1 fej saláta, 1 üveg mustáros-kapros mártás (megtalálod a kávézóban), 20 dkg szeletelt sonka, sajt vagy szalámi (a kávézó hűtőpolcán találod meg), 4 szem paradicsom.



A laposkenyereket tedd az asztalra, majd mindegyikre tegyél két evőkanálnyi mustáros szószt, a kanál segítségével kend szét. A megmosott salátaleveleket helyezd a kenyér közepére, borítsd be a szeletelt sajttal, majd a tetejére tegyél felszeletelt paradicsomot. Óvatosan, mint a palacsintát göngyöld fel, majd a tekercset vágd négy egyforma darabba.
Tedd egy nagy tálra, és melléje kínálhatsz csíkokra felvágott harsogós újrépát, hónapos retket és színes paprikacsíkokat.

Természetesen ezt a szendvicset elkészítheted füstölt lazaccal, pácolt heringgel, jávorszarvas sonkával és szalámival is.

Ezeket a hozzávalókat is megvásárolhatod a pénztárakkal szemben lévő Svéd Finomságok Boltjában.


Pihend ki magad!

Remek felfrissülés, ha vásárlás közben vendégül látod magadat egy finom ebédre, vagy csak egy csésze kávéval vagy üdítővel dobod fel a hangulatodat.



Lásd vendégül családodat, barátodat is!
Kóstoljátok meg az igazi svéd ízeket, és ha ízlett az ebéd, akár otthon is készíthetsz igazi, északi vacsorát.



A hozzávalókat a földszinti Svéd Finomságok Boltjában veheted meg.

Ebéd közben nyugodtan átgondolhatod mire van még szükséged, mit felejtettél el, és ha minden eszedbe jutott, folytasd a nézelődést és a vásárlást.





(Hirdetés)

2007. március 28.