Kevesebb, mint háromszáz forintért menüt kapnak a képviselők a Képviselői Irodaházban. A házelnök, Szili Katalin Mega Vega pennét és levest ebédelt összesen 367 forintért, hogy a sajtónak bemutassa, bár az árak alacsonyak, nincs szó luxusétteremről.


Az étkezde valóban egy iskolai menzára hasonlít leginkább. Megdöbbentett a tarhonya marhapörkölttel - ezt Szili Katalin előtt sem rejtettem véka alá, aki végül megígérte: a javaslatokat továbbítja a konyhának.

Sajtós tészta

Brokkolikrémleves, vagdalt, burgonya - ez a menü 299 forintért. Ennyiért ebédelhetnek a képviselők a Képviselői Irodaházban, vagy ahogy sokan hívják: a Fehér Házban. Egy-egy főétel alig több mint 300 forint, levest már 63 forintért is lehet kapni. A legdrágább étel - köményes sertéssült - 490 forintba kerül. Csak összehasonlításul: a cég, amely a Fehér Ház éttermét üzemelteti, egy másik éttermében 600-760 forint közötti árért ad főételt, levest pedig 130-240 forintért.

Iskolai menzákon egy ebéd körülbelül 250-350 forintba kerül. (Ez az az ár, amit egy iskolai étkeztetéssel foglalkozó cég közlése szerint az önkormányzatoknak számláznak. Vagyis ennek egy részét a szülők fizetik, egy részét pedig az önkormányzatok állják.) E szerint a képviselők hasonló árért kapnak ebédet, mint az iskolások.

"Azt, hogy ki üzemeltetheti az éttermet, közbeszerzés alapján jelöltük ki. Hogy mennyiért ad ételt, az teljes mértékben a cég üzleti kockázata" - mondta az [origo]-nak Bakos Emil, az Országgyűlés gazdasági főigazgatója. "Itt nemcsak képviselők esznek, hanem a hivatalban dolgozó nyolcszáz ember is" - tette hozzá. Az étteremben naponta 350-450 adag étel fogy el.

"Nagyon retró"

Nemcsak az ár hasonlít egy iskolai menzáéhoz, hanem a színvonal is - állapítottam meg. A hangulat és a kínálat is ehhez hasonlítható. Gyümölcslevessel és tarhonyás marhapörkölttel próbálkoztam 409 forintért. Döbbenettel böngésztem a kínálatot. A huszonegyedik században egy parlamenti képviselőket ellátó közétkezdében nem lehet kapni zöldségköretet, nem látok friss zöldséget, salátát, nincsenek színes ételek, a pult egy szürkeség. A marhapörkölt ízét ugyan jónak találtam, a gyümölcsleves viszont szerintem porból készült, és a csészényi lében mindössze egy darab meggy volt.

Menza


Szili Katalin házelnök azért hívta meg az újságírókat az étterem bemutatására, hogy bizonyítsa, a képviselők étterme sem különb a többinél. Szili egyébként a bemutató keretében Mega Vega pennét és brokkolikrémlevest ebédelt (367 forintért). "Nem eszem sokat, és nem mindig itt, de szeretem" - mondta el véleményét.

Menza


Szili Katalin engem is kikérdezett az étteremről, el is mondtam, hogy mennyire hiányolom a friss zöldségeket, a frissen facsart narancslét és a korszerű ételeket. "Ez egy üzemi konyha, alapvetően a gyorsétkezésre rendezkedett be, és a menüt valószínűleg a kereslet-kínálat határozza meg" - védekezett a házelnök, és megígérte, hogy továbbítani fogja a javaslatokat a konyhához.

Menza


A cikk Wirth Zsuzsanna, [origo]-ban megjelent cikke nyomán készült