Ismét együtt főztünk a NOl TV-vel, most éppen tormás almalekvárt. A pikáns lekvár húsokhoz, kolbászhoz, fasírthoz, sonkához, sült oldalashoz és lazachoz is nagyon jól passzol. Nem csak nyáron lehet lekvárt készíteni, mert van néhány hozzávaló, amiből akár télen, tavasszal is főzhetünk. Nézzétek meg friss videónkat, hogy hogyan készült.

 

Hozzávalók: 1,5 kg alma, 0,5 marék friss reszelt torma, 3 evőkanál almacet, 2 teáskanál pektin, 4-5 evőkanál cukor

tormás almalekvár

 

Az almát megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk, felkockázzuk és egy fazékba tesszük. Csak annyi vizet öntsünk rá, hogy félig ellepje az almát. Feltesszük a tűzre rotyogni. A lekvárt egy kis pektinnel sűrítjük be: a pektint elkeverjük a cukorral. Az időközben megpuhult almát kézi mixerrel pürésítjük, majd folyamatos keverés közben hozzáadjuk a pektinnel elkevert cukrot. A legvégén adjuk hozzá a lereszelt tormát, mert ha sokáig főznénk, akkor elillanna az erőssége. A savanyúságát almaecet hozzáadásával állítjuk be. Megkóstoljuk, ha kell, még utána ízesíthetjük.
A forró lekvárt tisztára mosott üvegekbe töltjük, kupakkal lezárjuk, és öt perce fejre állítjuk, így biztosítva, hogy elálljon a dzsemünk.

 

tormas1
Nézzétek meg a videót is