Kivégeztem egy lazacot, és mesés ételt faragtam belőle. Különleges, nyers lazacból készül a tatárcsemege.

Nyers hal? Igen! Ha elég friss a hal, akkor bátran készíthetünk belőle pácolt, fűszeres salátába való falatokat, vagy akár elkészíthetjük ezt a remekbeszabott receptet. Gyorsan elkészül és olaszos hangulatához jól illik pár pohár fehérbor is.

A lényeg, hogy halat csak olyan helyen vásároljunk, ahol rendszeresen - és nem idény-jelleggel - üzemel halas pult. A hal húsa legyen friss, színe a lazac esetében narancsos-rózsaszín. Ha a hús felülete kérges, akkor ne vegyük meg, mert azt jelenti, hogy régóta áll kint a levegőn, így pedig nem alkalmas lazactatár készítésére.

Lazactatár

Hozzávalók:

  • 45 dkg friss lazacfilé
  • 1 db édeskömény gumó
  • 3 evőkanál Bertolli Gentile olívaolaj
  • 1 db zöldcitrom leve
  • 1 csokor metélőhagyma
  • 1 db avokadó
  • 10 dkg uborka
  • só, őrölt bors
Lazactatár

A lazacot és a megmosott édeskömény gumót vágjuk apró kockára, majd tegyük egy konyhai gyorsvágó gépbe. Adjuk hozzá az olívaolajat, citromlevet, összevágott metélőhagymát, sót és őrölt borsot. Aprítsuk fel a gép segítségével, de vigyázzunk: csak pár pillanatra van szüksége a halacskának.

A lazactatár akkor igazán finom, ha nem pépesítjük a hal húsát. Készíthetjük úgy is, hogy a halat és a köménygumót vágódeszkán csapókéssel aprítjuk fel apró darabokra, majd ez után keverjük hozzá a többi hozzávalót.

Az érett avokadót vágjuk kétfelé, magját vegyük ki, majd hámozzuk meg. Tegyük egy tálkába, ízesítsük pár csepp citromlével, sóval és őrölt borssal. A citromlé amellett, hogy pikáns ízt kölcsönöz az avokadónak, megakadályozza azt is, hogy elbarnuljon az egyébként fűzöld színben pompázó zöldséghús.

Az avokadó a trópusi konyha egyik jellegzetes zöldsége, Kubában és Mexikóban ebből készítik a guacamole-t (ejtsd: gvákámole), melyet húsokhoz és tortillához kínálnak. A megtisztított avokadót villával alaposan törjük össze.

A lazactatárt tegyük egy szép üvegtálba, tetejére simítsuk az avokadókrémet, dekorálhatjuk vékonyra felszeletelt uborkával. Pirítósra kenve kiváló vendégváró csemege!