Olaszos, szaftos, tejszínes, csupa izgalmas hozzávalóval. A széles metélt típusú tésztákon jól megtapad a mártás, ezért is szeretjük őket. Ha kipróbáljátok ezt a receptet, biztosan sokszor fog szepelni a menüben nálatok.

 

Hozzávalók: 50 dkg széles metélt tészta (tagliatelle), 30 dkg mélyhűtött spenótlevél, 2 gerezd fokhagyma, 3 szelet pármai sonka, egy maréknyi koktélparadicsom, 4-5 evőkanál olívaolaj, 10 dkg lágy kecskesajt, 2 dl tejszín, só, darált bors

spen_teszta720

Csorgassuk az olívaolajat egy nagy lábosba, tegyük bele a felszeletelt fokhagymát és a vékony csíkokra vágott sonkát. Pirítsuk, míg a sonka pirulni nem kezd, utána tegyük bele a félbevágott koktélparadicsomokat. Kis lángon szottyanásig pároljuk.

Öntsük rá a tejszínt, tegyük bele a spenótot, sózzuk és borsozzuk. Jól forraljuk össze, majd keverjük bele a kifőtt tésztát és az összemorzsolt kecskesajtot. Érdemes a tészta főzővizéből is egy kanálnyit belekeverni.

 

Tálaláskor még díszíthetjük friss zöld fűszrekkel - kakukkfűvel, bazsalikommal, snidlinggel. Trendi csatos üvegekben tálaljuk.

 


A Tagliatelle és tagliolini (az olasz tagliare szóból származik, jelentése: ’vágni’, kiejtése kb. „táljátelle”) egy tradicionális tészta Olaszországból, Emilia-Romagna és Marche régiókból. A tagliatelle egyes darabjai hosszú, lapos szalagok, melyeknek formája hasonlít a fetuccinéhoz és általában 6,5–10 mm szélesek. A tagliatellét számos szósszal lehet tálalni, bár a klasszikus a Bolognese szósz. A tagliolini egy másik fajta tagliatelle, ami hosszú és henger alakú.

A tagliolini és a tagliatelle tészták tojással készülnek. A hagyományos arány 1 tojáshoz 100 g liszt.

A legenda szerint a tagliatellét egy tehetséges udvari séf alkotta, akit Lucrezia d'Este hajviselete ihlette, mikor összeházasodott Annibale II Bentivoglióval 1487-ben. A valóságban Augusto Majani humorista fedezte fel 1931-ben. A recept neve: tagliolini di pasta e sugo, alla maniera di Zafiran (tagliolini tészta és szósz Zafír módra), és ezüst tányérokon tálalták. Az évek alatt a tagliatelle egyszerűbb, hétköznapi étellé vált. A Bolognai Kereskedelmi Kamarában, egy üvegtárlóban tartják a tagliatelle arany példányát.

Forrás: Wikipedia