Az olasz peszto szó mártást jelent. A klasszikus pesztó bazsalikomlevélből, fenyőmagból, parmezán sajtból, fokhagymából és olívaolajból készül. A nem klasszikus szinte bármilyen fűszeres levélből, olajos magból és olívaolajból is elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 30 dkg spagetti tészta
  • 1 doboz rukola (borsmustár) saláta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél maréknyi dióbél
  • 1,5 dl evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 4 evőkanál reszelt parmezán sajt
  • só, darált bors

Rukolapesztós tészta

Többszöri hideg vízben mossuk meg jól a rukolát, majd tegyük egy csepegtetőtálba és várjunk vele, míg jól lecsepeg. A salátalevelekből tegyünk félre két maréknyit, a maradékot tegyük egy konyhai gyorsvágó gépbe. Adjuk hozzá a dióbelet, a kisebb darabokra felvágott fokhagymát, hintsünk rá egy teáskanálnyi sót, és szórjunk bele 2 evőkanál parmezán sajtot, és csorgassunk hozzá egy decinyi olívaolajat. Kapcsoljuk be a gépet és az egészet zúzzuk pépessé.

Forrásban lévő sós vízben főzzük ki a spagetti tésztát, ügyeljünk, ne főzzük tovább, mint ami a zacskón lévő utasításon olvasható. Ha elkészült, szűrjük le.

Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel két evőkanálnyi olívaolajat, majd kanalazzunk rá 4-5 evőkanál rukola pesto-t, kissé hevítsük fel, hogy a fokhagyma ízei jól kioldódjanak a forró zsiradékban, majd tegyük hozzá a leszűrt tésztát. Adjuk hozzá a maradék salátalevelet, és az egészet jól forrósítsuk össze.

Tálaljuk mély spagettis tányérokba, tetejét reszelt parmezánnal szórjuk meg. Dió helyett a drágább fenyőmagot is használhatjuk a pesto elkészítéséhez. A megmaradt pesto-t kis edénykékbe téve lefagyaszthatjuk.