Két remek saláta a nyári grillpartihoz. Érdemes elkészíteni, olcsó a padlizsán és mézédes a sárgadinnye. Itt a dinnyeszezon.

Hozzávalók:

  • 15 dkg bulgur (reform élelmiszereket árusító üzletekben beszerezhető)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 db padlizsán
  • 15 dkg koktélparadicsom
  • 1 db lilahagyma
  • 10 dkg feta sajt
  • 1 csokor friss mentalevél
  • fél citrom leve
  • só, darált bors

Padlizsános bulgur saláta

Forraljunk fel egy fazékban sós vizet, majd szórjuk bele a bulgurt. Főzzük körülbelül 4-5 percig, majd finomlyukú szűrőn szűrjük le, utána hideg vízzel hűtsük le. Várjunk vele, míg a felesleges víz lecsepeg, majd öntsük egy nagy salátástálba.

Vágjuk hosszában kétfelé a padlizsánt, majd szeleteljük fel fél centi vékonyságúra. Tegyük egymás mellé és enyhén hintsük meg sóval. Hevítsünk fel egy nagy serpenyőt, csorgassunk bele kevéske olívaolajat, majd tegyük bele a padlizsánszeleteket. Minden szeletet megfordítva pár perc alatt mindkét oldalát süssük meg.

Vágjuk kétfelé a koktélparadicsomokat, tegyük a salátástálba, tépkedjük rá a mentalevelet, daráljunk rá borsot, csorgassuk meg olívaolajjal és citromlével. Ízesítsük sóval, tegyük hozzá a kis kockákra felvágott feta sajtot és a lilahagymát, reszeljük bele a fokhagymát, majd az egészet óvatosan keverjük jól össze.
Béleljünk ki a megsütött padlizsánszeletekkel salátás tálkákat, majd kanalazzunk rá a kész bulgur salátából. Fedjük be a tetejét a padlizsánszeletekkel, majd pár órára tegyük a hűtőszekrénybe.

Remek nyári saláta, körítés pecsenyékhez vagy grillpartik alkalmával.

Egyszerűbb elkészítési módja, ha a padlizsánt kockára vágjuk, és úgy sütjük meg, és összekeverjük a bulgur salátával.

Dinnye sonkával

Vágjuk cikkekre a mézédes sárgadinnyét, majd a magját kanalazzuk ki. Aprítsuk falatnyi darabokra, és tálaljuk kis tálkákba. Tetejére vékonyra felszeletelt száraz olasz jellegű sonkát borítsunk. Érdemes a dinnyét elkészítés előtt jól behűteni, és máris tálalható lesz.