A többi hüvelyeshez hasonlóan a bab is nagyszerű fehérjeforrás. A húsfélék helyettesítője lehet az étrendünkben.
Hozzávalók:
- 3 evőkanál olívaolaj
- 4 szál angolzeller
- 4 szál sárgarépa
- 1 darab póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 doboz hámozott paradicsom konzerv
- 1 db citrom
- 50 dkg főtt konzerv tarka- vagy vörösbab
- 50 dkg főtt konzerv fehérbab
- 1-1 csokor friss oregánó és kakukkfű
- só, darált bors
- 1db zöldségleves kocka
Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy lábasban, adjuk hozzá a felszeletelt zellerszárat, sárgarépát és közepes lángon pároljuk 5-6 percig. Tegyük hozzá a vastagabb karikákra felvágott póréhagymát, pároljuk további két percig, majd adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát. Öntsük rá a fehérbort, sózzuk és fűszerezzük kevéske darált borssal, majd pároljuk további pár percig.
Borítsuk bele a felkockázott paradicsomkonzervet, a citrom lereszelt héját és kifacsart levét. Öntsünk hozzá félliternyi vizet és morzsoljunk bele egy darab zöldségleves kockát, majd főzzük körülbelül 30 percig, míg a zöldségek megpuhulnak.
Ha a párolólevét elfőtte, adjuk hozzá a babkonzerveket, morzsoljuk bele a kakukkfüvet és az oregánót. Jól rotyogtassuk össze, majd tálaljuk tálkákba.