A sonkába való göngyöléskor egy finomabb ízt kölcsönözhetünk a pecsenyének. Ez a technika megvédi a kiszáradástól is, a mellett még nagyon finom.
Hozzávalók:
- 40 dkg tőkehalfilé
- 8 szelet füstölt sonka
- 20 dkg spenótlevél
- 1 dl tejszín
- 1 gerezd fokhagyma
- őrölt szerecsendió
- darált bors, só
- pár levél bazsalikom
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vaj
Vágjuk fel a halfilét nyolc egyforma darabba, csorgassuk meg olívaolajjal, daráljunk rá borsot, és borítsuk be bazsalikomlevelekkel. Göngyöljük be a vékonyra felszeletelt sonkába, majd tegyük be sütésig a hűtőszekrénybe.
Mossuk meg alaposan a spenótleveleket, szárait tépjük le, majd csepegtessük le jól egy szűrőedényben. Használhatunk mélyhűtött spenótlevelet is, ilyenkor a kiengedett levelekből nyomkodjuk ki a felesleges vizet. A friss spenótlevélhez forraljunk fel egy lábasban vizet, majd dobjuk bele a leveleket. Keverjük jól össze, majd szedjük ki egy hideg vízzel telt edénybe. Várjunk vele, míg kihűl, szűrjük le, majd nyomkodjuk ki belőle e vizet.
Forrósítsuk fel a vajat egy nagy serpenyőben, adjuk hozzá a finomra összevágott fokhagymát, és egy percig pároljuk. Tegyük rá a kinyomkodott spenótleveleket, fűszerezzük darált borssal, kevéske őrölt szerecsendióval és sóval. Öntsük rá a tejszínt, és lefedve pároljuk öt percig.
Tegyük a begöngyölt halakat egy sütőpapírral borított tepsire, csorgassunk rá kevéske olívaolajat, majd előmelegített sütőben 150 fokon süssük 10-15 percig.
Tálaláskor kanalazzunk a tejszínes spenótból nagy tányér közepére, tegyünk mellé pár szem petrezselymes burgonyát, majd közepére tálaljuk a megsütött halat.