Az IKEA-ban mindig kipróbálhatunk valami különlegeset. Bátran keverjük a sós és édes ízeket, és aztán megnyalhatjuk mind a tíz ujjunkat. Ünnepekkor van a svéd asztalon a sült sonka, amit most elkészítünk, sült almával, fűszeres sütőtökkel tálaljuk.
Hozzávalók: 1 db JULSKINKA karácsonyi sonka, 3 evőkanál bodzavirágos narancslekvár (ezeket a Svéd finomságok Boltjában megvásárolhatod), 10-15 szem szegfűszeg
A körethez: sütőtök, kemény körte, ananász, rozmaring, zsálya
A sonkánk sütésre előkészítve |
A sonka bőrét éles késsel vágjuk be centinként úgy, hogy a vágásfelülete kocka alakú legyen. A kis kockákba szúrjunk 1-1 db szegfűszeget, majd tegyük az egész sonkát egy nagy tepsibe. Kenjük be narancslekvárral, majd tegyük be a forró sütőbe. Süssük 170-180 fokon legalább fél órán keresztül, a míg szép piros nem lesz.
A köret együtt készül a sonkával: a sütőtököt vágjuk tenyérnyi darabokra, a félbevágott körték magházát vágjuk ki, és a megtisztított ananászt is cikkezzük fel. Tegyük a sonka mellé, tépkedjük rá a fűszerleveleket (zsálya, rozmaring), majd csorgassuk meg kevéske olívaolajjal. Tegyük a forró sütőbe, és süssük legalább 35-45 percig.
Az elkészült sonkát szeleteljük fel, majd körítsük a mellette megsütött finomságokkal. Kanalazzunk mellé zöldséges tormaszószt és vörös áfonya dzsemet.
Elkészült a sonka és a gyümölcsös köret is |
A vacsorház készítsünk még egy finomságot:
Narancslekváros sült alma
Hozzávalók: 3 evőkanál bodzavirágos narancslekvár, 3 db savanykás alma, 1 evőkanál vak, fél teáskanál őrölt fahéj
Forrósítsuk fel a vajat egy nagy serpenyőben, tegyük bele a cikkekre vágott almát, majd erős lángon pirítsuk pár percig. Amikor az alma szépen barnul, kanalazzuk rá a narancslekvárt, hintsük meg a fahéjjal, majd jól forraljuk össze.