A cibatta lágy, kovász nélküli, élesztős tésztából készült kenyérféle, magyarul papucsot jelent. Kapható zsemle nagyságú változatban is, néha a tésztájába búzakorpát kevernek.

Hozzávalók:

  • 4 db cibatta zsemle
  • 1-1 db színes kaliforniai paprika
  • 1 db cukkini
  • 1 db lilahagyma
  • 1 evőkanál bazsalikompesztó
  • 3 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj
  • őrölt bors
  • fél kilónyi sertéskaraj
  • 3 gerezd fokhagyma

Sült zöldséges-húsos cibatta

A sertéskarajt kenjük meg olívaolajjal, daráljunk rá feketeborsot és sózzuk be. Éles késsel szúrjuk meg a hús felső részét, a vágásokba dugjunk egy-egy gerezd fokhagymát. Fűszerezéshez használhatunk még szárított kakukkfüvet vagy sertéssült fűszerkeveréket is. Pár órára tegyük a hűtőbe, hogy a fűszerek jól átjárják a húst.

Egy serpenyőt forrósítsunk fel, tegyük bele a befűszerezett karajt, majd mindkét oldalát pár percig süssük elő. Serpenyővel együtt tegyük előmelegített sütőbe 20 percre. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, majd vékonyra szeleteljük fel. Természetesen használhatunk a szendvics készítéséhez megmaradt hideg sültet is.

Egy másik serpenyőben forrósítsunk fel két evőkanálnyi olívaolajat, tegyük bele a csíkokra felszeletelt zöldségféléket. Daráljunk rá feketeborsot, és erős tűzön pirítsuk pár percig. Ha a zöldségek már pirulni kezdenek, színük szép barnás, vegyük le a tűzről.

Vágjuk fel a zsemléket, halmozzunk rá a sült zöldségekből, tetejére csorgassunk a pesztóból, majd borítsuk be a felszeletelt hideg sülttel.

Még melegen fogyasszuk.