A padlizsán szereti az erőteljes fűszerezést. Nyáron, amikor a menta burjánzik, keresem az alkalmat, mihez tudom bőségesen felhasználni. Friss, hűsítő menta, a fűszeres szaftos padlizsánnal. Már csak egy darab ropogós, friss kenyér hiányzik a tunkolásához.
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 3-4 szem kardámommag
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db fahéjrúd
- 1 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 6 szem friss paradicsom
- 2 evőkanál méz
- 1 csokor friss mentalevél
- 1 db padlizsán
- só, darált bors
Forrósítsuk fel az olívaolajat egy lábasban, adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát, fokhagymát, fahéjat és az összetört kardámommagot. Addig pároljuk, míg a vöröshagyma üveges lesz. Utána tegyük bele a másfél centis darabokra felkockázott padlizsánt, majd állandóan kevergetve, közepes lángon pároljuk 5-6 percig.
Kanalazzuk bele a paradicsompürét, majd jól forrósítsuk át, utána öntsük hozzá a meghámozott és felkockázott friss paradicsomot is.
Öntsük fel két deciliternyi vízzel, ízesítsük sóval, kevéske darált borssal és mézzel. Lefedve pároljuk addig, míg a padlizsán puha lesz. Tálalás előtt keverjünk hozzá egy csokornyi összevágott friss mentalevelet, tetejére félbevágott, keményre főzött tojást tegyünk.
Körítésnek kuszkuszt, polentát vagy párolt rizst készítsünk.