Sütőpapírban készítettél már halat? Leírom, hogyan kell.
Hozzávalók:
- 4 szelet lazac
- 1 csipetnyi citromos só
- 1 csipet kakukkfű (ezeket az élelmiszereket az IKEA földszinti Svéd finomságok boltjában megvásárolhatod)
- 2 db cukkini
- 1 db angol zeller
- 3 szál sárgarépa
- 1 db póréhagyma
- 10 dkg vaj
- só, darált bors
- 1 db citrom
Szórjuk meg a halat citromos borssal és kakukkfűvel, majd enyhén sózzuk meg. A zöldségeket alaposan mossuk meg, majd vágjuk nagyon vékony, hosszú darabokra (metéltre). Tépjünk le 4 db ívet a sütőpapírból, és mindegyikre tegyünk a felmetélt zöldségekből. Helyezzük rá a halfilét, és mindegyik tetejére egy-egy diónyi vajat.
A papírt tekerjük széleitől befelé, mintha fel akarnánk göngyölni, addig, míg egy csónak alakot nem formázunk. Így a papír egy peremet fog képezni a hal körül. Nem kell, hogy teljesen befedje, a teteje szabadon maradhat. Tegyük a becsomagolt halat tepsire, és forró sütőben kb. 20-25 percig süssük. Tálalhatjuk a papírral együtt a tányérra, egy-egy cikk citrommal dekoráljuk.
Köretnek készíthetünk hozzá rozmaringos sült körtéket
Hozzávalók:
A körtéket vágjuk kétfelé, majd magházát teáskanál segítségével vájjuk ki. Tegyük egy sütőpapírral borított tepsire, csorgassuk meg olívaolajjal, daráljunk rá feketeborsot, kenjük meg a lekvárral és tépkedjük rá a rozmaring levelét. Ha nincs friss rozmaringunk, használhatunk morzsolt, szárított fűszert is. Tegyük előmelegített sütőbe és 180 fokon süssük 25 percig. Akkor a legfinomabb, mikor a körtékben lévő cukor karamellszínűre pirul.
Ezzel a finomsággal köríthetjük a grillezett pecsenyéinket, halainkat, de finom kiegészítő sajtok mellé is.