Ma kétféle májételt kínálok nektek elkészítésre. Az egyik pénztárcakímélő, de nagyon finom. A másik elegáns vacsorák előétele lehet, vagy ünnepi alkalmak ajánljuk.
Libamájszeletek grillázzsal, vilmoskörtével
Hozzávalók:
- 1 kg libamáj
- 5 db vilmoskörte (friss, érett)
- 1 csokor bazsalikomlevél
- 3-4 evőkanál olívaolaj
- darált bors
- 30 dkg cukor
- 2 maréknyi dióbél
Szeleteljük fel a libamájat egy centis darabokra, daráljunk rá borsot, csorgassuk meg olívaolajjal, majd tegyünk mindegyik tetejére a bazsalikomlevelekből.
Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt, csorgassunk bele kevéske olívaolajat, majd közepes lángon süssük meg a libamájszeleteket. Mindegyik oldalát két-két percig. Ha elkészült, szedjük ki egy tányérra.
Szórjuk a cukrot egy nagy száraz serpenyőbe, hevítsük addig, míg a cukor aranybarnára nem pirul. Vegyük le a tűzről és szórjuk bele a diószemeket. Tegyünk egy sütőpapírt sütőlemezre, majd öntsük a diós olvasztott cukrot rá. Kanállal egyengessük el a felületét, és hagyjuk kihűlni.
Tálaljunk adagonként 4-5 szelet körtét nagy tányér közepére, grillező pisztollyal pirítsuk meg a felületét a körtéknek, majd tetejére helyezzük a sült libamájat.
Vegyük le a diót a sütőlemezről, tegyünk a tetejére még egy ív sütőpapírt, majd klopfolóval törjük apró darabokra. Szórjuk meg vele közvetlen tálalás előtt a libamájszeleteket, friss bazsalikomlevéllel dekoráljuk.
Rostonsült sertésmáj rösztivel
Hozzávalók:
- 9 szelet sertésmáj
- darált bors
- 4 evőkanál olívaolaj
- zsályalevelek
- liszt
Rösztihez:
- 1 db közepes méretű cukkini
- 2 db méretes burgonya
- 1 db tojás sárgája
- őrölt bors
- szerecsendió
- só
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál olívaolaj
A sertésmájszeleteket fűszerezzük durvára darált borssal, izgalmasabb, ha mindegyik szeletre rásimítunk egy-egy levél zsályát. Mindkét oldalát forgassuk meg lisztben, majd serpenyőben felhevített olívaolajban süssük pirosra. Sütéskor ügyeljünk, ne legyen a zsiradék túl forró, mert akkor a máj közepe nem fog átsülni. Ha szükséges, szúrjuk meg villával, és ha nem szivárog belőle a vér, akkor biztosak lehetünk, hogy teljesen átsült. Arra is ügyeljünk, ne süssük sokáig, mert akkor kemény lesz a máj.
A rösztihez reszeljük le káposztareszelőn a megtisztított burgonyát és a cukkinit. A cukkinit nem kell meghámozni. Hintsük meg sóval, keverjük össze és várjunk öt percig. Ha kissé összeesett, kézzel nyomkodjuk a ki a levét. Tegyük egy tálba, adjuk hozzá a tojás sárgáját és a lisztet. Fűszerezzük reszelt szerecsendióval és borssal. Tehetünk bele összecsapkodott zöldpetrezselymet vagy oregánót. Dolgozzuk jól össze.
Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, és kezünkkel kis lepényeket halmozzunk egymás mellé. Lassú tűzön, mindkét oldalát süssük pirosra.
Egy nagy tányér közepére tálaljuk a rösztit, helyezzük rá a megsütött máját, melléje rozmaringos-meggy chutney-t kanalazhatunk.