Vérpezsdítő nyáresti grillezésre hívtuk a barátainkat, erre készítettük ezt az izgalmas báránysültet. A pácolás fontos az előkészítésnél, melynek titkos fűszere a kávé. Próbáljátok ki: az omlós pecsenyéből egy falatka sem marad majd!

Hozzávalók: 1 db kicsontozott báránylapocka, 2 teáskanál őrölt kávé, pár szál rozmaring, 4-6 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 2 szál sárgarépa, 2 fej vöröshagyma, pár kanál olívaolaj

 

 

kaves barany720

A kicsontozott báránylapockát hajtsuk össze, formázzunk belőle kötözött sonka alakot. A belső részét sózzuk meg még széthajtott állapotban, daráljunk rá borsot és hintsük meg összevágott rozmaringgal és őrölt kávéval. Hajtsuk össze, majd zsineggel kötözzük meg. Pár késszúrással ejtsünk lyukakat a felületén, ezekbe dugjuk a fokhagymagerezdeket. Daráljuk rá borsot, sózzuk, és szórjuk meg összevágott rozmaringgal. Felületét csorgassuk meg olívaolajjal. Az a legjobb, ha legalább egy éjszakát így tud állni a húsunk.

 

Egy kisebb tepsibe vagy római tál aljára tegyünk a felkarikázott répából és hagymából. Tehetünk rá zsálya- vagy rozmaringágakat is. Erre helyezzük a befűszerezett lapockát. Öntsünk alá egy pohárnyi vizet, fedjük le alufóliával vagy az edény tetejével. Tegyük sütőbe, az első fél órában 180 fokon süssük 30-40 percen keresztül, majd vegyük vissza a hőmérsékletet 130 fokra, és további 2 órán keresztül lassan süssük. Ha elkészült, pihentessük fél órán keresztül, majd vegyük ki a tálból és szeleteljük fel egy centis darabokra. A tepsi alján lévő szafttal csorgassuk meg.

 

Amikor érik a cseresznye, készítsünk hozzá fekete cseresznye szalszát.