Ezt a nagyon finom fűszerezésű lazacételt sokszor készítettem a kanadai nagykövet konyháján. Amikor magyar vendégek érkeztek, kanadai finomságokból összeállított menüvel kedveskedtünk nekik.
Hozzávalók:
- 1 kg lazacfilé
- 3 evőkanál juharszirup
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1 db zöldcitrom
- 1 evőkanál magos mustár
- 1 csokor citromos kakukkfű
- darált bors
- 3-4 evőkanál olívaolaj
Egy keverő tálba tegyünk a juharszirupot, az őrölt római köményt, a citrom levét, a magos mustárt, a citromos kakukkfű letépkedett levelét (lehet hagyományos is), valamit a durvára darált borsot, és keverjük alaposan össze.
A lazacfiléket vágjuk nagyobb, körülbelül két centis szeletekre. Kenjük be alaposan a páccal és tegyük hűtőbe egy órára.
Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, tegyük bele a bepácolt lazacot, majd süssük mindkét oldalát pirosra. Sütés közben kenegessük a megmaradt páccal.
Köretnek sós vízben megfőzött apróburgonyát és zöldségpürét készítsünk.
A zöldségpüréhez főzzünk meg sós vízben sárgarépát, karalábét, zellergumót, cukkinit és sütőtököt. A megpuhult zöldségeket szűrjük le jól, majd tegyünk a tetejére vajat. Kézi mixerrel pürésítsük jól össze.