Ezt a nagyon finom fűszerezésű lazacételt sokszor készítettem a kanadai nagykövet konyháján. Amikor magyar vendégek érkeztek, kanadai finomságokból összeállított menüvel kedveskedtünk nekik.

Hozzávalók:

  • 1 kg lazacfilé
  • 3 evőkanál juharszirup
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 db zöldcitrom
  • 1 evőkanál magos mustár
  • 1 csokor citromos kakukkfű
  • darált bors
  • 3-4 evőkanál olívaolaj

Juharszirupos lazacsült

Egy keverő tálba tegyünk a juharszirupot, az őrölt római köményt, a citrom levét, a magos mustárt, a citromos kakukkfű letépkedett levelét (lehet hagyományos is), valamit a durvára darált borsot, és keverjük alaposan össze.

Juharszirupos lazacsült

A lazacfiléket vágjuk nagyobb, körülbelül két centis szeletekre. Kenjük be alaposan a páccal és tegyük hűtőbe egy órára.

Juharszirupos lazacsült

Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, tegyük bele a bepácolt lazacot, majd süssük mindkét oldalát pirosra. Sütés közben kenegessük a megmaradt páccal.

Juharszirupos lazacsült

Köretnek sós vízben megfőzött apróburgonyát és zöldségpürét készítsünk.

A zöldségpüréhez főzzünk meg sós vízben sárgarépát, karalábét, zellergumót, cukkinit és sütőtököt. A megpuhult zöldségeket szűrjük le jól, majd tegyünk a tetejére vajat. Kézi mixerrel pürésítsük jól össze.