A népi hagyomány szerint ha az újév első napján lencsét és más száraz hüvelyes zöldségféléből készült ételt fogyasztunk, gazdag és szerencsés újév köszönt ránk.

Az évvége zöldsége a lencse, borsó és a bab rokona, étrendi hatása jobb, mint divatosabb testvéreié: könnyebben emészthető, nagy mennyiségű szabad aminosavat tartalmaz, a zöldségekhez képest magas az energiatartalma, jelentős mennyiségű szénhidrátot és vitaminokat nyerhetünk fogyasztásával. Értékes folsavforrásunk lehetne, ha nem csak szilveszter napján fogyasztanánk, ugyanis 1 csésze lencse a napi folsavszükségletünk 90%-át fedezi.

Citromos-lencsés csirkecombok

Hozzávalók:

  • 4 db csirkecomb
  • 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db fahéjrúd
  • 1 evőkanál őrölt koriandermag
  • 1 evőkanál őrölt római köménymag
  • 1 evőkanál mexikói fűszerkeverék
  • 1 db zöldcitrom
  • 20 dkg lencse
  • só, darált bors

Citromos-lencsés csirkecombok

Vágjuk kétfelé a csirkecombokat, csorgassunk rá olívaolajat, majd daráljunk rá borsot, szórjuk meg mexikói fűszerkeverékkel és ízesítsük sóval.

Egy nagy serpenyőben, vagy nagy lábasban forrósítsunk fel két evőkanálnyi olívaolajat, majd tegyük bele a befűszerezett combokat. Pirítsuk addig, míg a combok bőre barnulni nem kezd. Tegyük hozzá az összevágott vöröshagymát, a félbetört fahéjat és az őrölt fűszereket. Állandóan kevergetve, közepes lángon addig pároljuk míg a hagyma puha nem lesz. Szórjuk hozzá a megmosott lencsét, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőségesen ellepje. Daráljunk rá borsot és ízesítsük sóval és pár szelet citrommal. Fedjük le fedővel, és kis lángon pároljuk addig míg a lencse puha nem lesz. Ha szükséges, az elpárolgott vizet pótoljuk.

Ha elkészült, csepegtessünk hozzá fél citrom kifacsart levét, és forrón tálaljuk a csirkecombokat lencsével együtt apró burgonyával.

A burgonya körethez főzzünk meg sós vízben apró szemű burgonyákat, ha tehetjük, vásároljunk kifli- vagy salátaburgonyát, majd ha elkészült, szűrjük le.
Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel kevéske olívaolajat, tegyünk bele vékonyra felszeletelt piros retket, tegyük hozzá a megfőtt burgonyát, és erős lángon pár perc alatt forrósítsuk össze. Mielőtt levennénk, keverjünk hozzá kétmaréknyi madársalátát, vagy spenótlevelet. Pár csepp citromlével tegyük még pikánsabbá.

Babpüré sült paprikával

Hozzávalók:

  • 1 doboz fehérbab konzerv
  • 1-1 db színes kaliforniai paprika
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • só, darált bors

Babpüré sült paprikával

Szűrjük le a babkonzervet, majd tegyük egy konyhai gyorsvágó gépbe. Ízesítsük kevéske sóval, darált borssal és a balzsamecettel. Kapcsoljuk be a gépet és pürésítsük finomra.

Mossuk meg alaposan a paprikákat, majd tegyük egy sütőlapra, és forró sütőben 170 fokon addig süssük míg a héja kezd barnulni. Vegyük ki sütőből, várjunk vele míg kissé kihűl, majd húzzuk le róla a bőrét és távolítsuk le a magházát. A csupasz paprikákat metéljük fél centis csíkokra.

Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, tegyük hozzá a vékonyra felszeletelt vöröshagymát, majd addig pároljuk, míg üveges lesz.

Töltsük üvegpoharakba a babpürét, tetejére kanalazzunk a megpárolt hagymából, majd tetejére halmozzunk a színes sült paprika csíkokból. Melléje pitakenyeret tálaljunk.

Finom kence kenyerekre, vendégváráshoz vagy reggelihez.

Humusz

Hozzávalók:

  • 15 dkg száraz csicseriborsó
  • fél teáskanál őrölt római kömény
  • fél citrom leve
  • ízlés szerint chili paprika
  • 1 dl extra szűz olívaolaj
  • 2 szál újhagyma
  • só, darált bors
  • 1 szál újrépa

Humusz

A csicseriborsót mossuk meg hideg vízben jól, majd tegyük egy tálba, öntsünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje és hagyjuk állni legalább egy éjszakán keresztül.

Tegyük a beáztatott borsót egy szűrőedénybe, és folyó vízzel mossuk meg jól. Öntsük egy lábasba, engedjük fel vízzel, annyival hogy jól ellepje, majd tegyük fel főni. Ízesítsük sóval, és lefedve főzzük körülbelül 35-40 percen keresztül, míg a borsószemek megpuhulnak. Ha elkészült vegyük le a tűzről, és a levével együtt hagyjuk kissé kihűlni.

Míg a csicseriborsó rotyog, egy kis serpenyőben forrósítsunk fel pár evőkanálnyi olívaolajat, majd tegyük bele a felszeletelt újhagymát és a sárgarépát. Szórjuk rá az őrölt római köményt, és addig pároljuk, míg a répa puha nem lesz.

 

Szűrjük le egy a megfőzött csicseriborsót, a főzőlevéből fogjunk fel egy edénybe. Tegyük a borsószemeket egy konyha gyorsvágó gépbe, daráljunk rá borsot, karikázzunk hozzá ízlés szerinti mennyiségű chili paprikát, majd ízesítsük kevéske sóval és a citromlével. Tegyük hozzá a megpárolt újhagymát és sárgarépát.  Kapcsoljuk be a gyorsvágó gépet, pépesítsük pár percig, majd csorgassunk hozzá az olívaolajat, pár perc után hígítsuk fel a borsó főzőlevével.

Tálaljuk kis üvegtálkákba, melléje pitakenyeret, vagy pirítóst kínáljunk. Remek vendégváró kence. Elkészíthetjük kedvünk szerint többféle sült zöldségekkel is.

Paradicsomos lencseragu

Hozzávalók:

  • 20 dkg lencse
  • 10 dkg shiitake gomba (aprófejű csiperkével helyettesíthetjük)
  • 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 szál sárgarépa
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 dl paradicsomszósz
  • 1 teáskanál darált köménymag
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 5-6 levél friss zsálya
  • darált bors
Paradicsomos lencseragu

Előző nap áztassuk be a megmosott és kiválogatott lencsét hideg vízbe.

Csorgassuk az olívaolajat egy lábasban, tegyük hozzá az összevágott vöröshagymát és a fokhagymát. Pároljuk pár percig, míg puha nem lesz, utána öntsük rá a beáztatott lencsét. Tegyük hozzá a felkarikázott sárgarépát, gombát és öntsünk alá félpohárnyi vizet. Fűszerezzük darált borssal, köménymaggal, őrölt gyömbérrel és zsályalevelekkel. Ha a lencseszemek kezdenek puhulni, tegyük hozzá a paradicsomszószt, majd fedő nélkül pároljuk még további 10-15 percig. Pikánsabbá tehetjük, ha kevéske csípős paprikát is főzünk a lencse közé.

Önállóan is fogyaszthatjuk, de nagyszerű kiegészítője bárányból, halból és marhából készült pecsenyéknek. 

Indiai fűszeres csicseriborsó

Hozzávalók:

  • 20 dkg csicseriborsó
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 csokor friss korianderlevél
  • 2 db paradicsom
  • 2 szál zellerszár
  • chili paprika
  • 1 teáskanál citromlé
  • 3-4 db babérlevél
  • só, darált bors.

Indiai fűszeres csicseriborsó

Mossuk meg alaposan a csicseriborsót, majd tegyük egy tálba és öntsünk rá annyi langyos vizet, hogy bőven ellepje, majd hagyjuk ázni egy éjszakán keresztül.

Forrósítsuk fel a vajat egy lábasban, adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát és a fokhagymát. Pároljuk addig míg üveges lesz, utána szórjuk rá a kurkumát és az őrölt római köményt. Forrósítsuk jól össze, hogy a zsiradékban jól kioldódjon a fűszerek íze, majd tegyük hozzá a beáztatott csicseriborsót. Öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, fűszerezzük őrölt gyömbérrel, darált borssal, chili paprikával, babérlevéllel és összevágott zellerszárral. Lefedve addig főzzük, míg a borsó megpuhul, ha szükséges az elpárolgott párolló levét pótoljuk vízzel. Mielőtt levennénk a tűzről, forraljuk hozzá a felkockázott paradicsomokat, és pár csepp citromlével tegyük még pikánsabbá.

Önállóan is fogyaszthatjuk párolt rizzsel, de remek körítés grillezett halak és bárányból készült ételek mellé.