Nagyon praktikus, könnyen elkészíthető vendégváró vacsora. Míg a hal a sütőben párolódik, addig feldíszíthetjük a karácsonyfát, becsomagolhatjuk az ajándékokat vagy elkészíthetjük az ünnep többi fogásait.
Hozzávalók: egy kb. 2-2,5 kg-os lazac, só, hal fűszerkeverék, 10 dkg vaj, 2-3 citrom, 1 csokor kapor
A körethez: 60-70 dkg sárgarépa, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál vaj, só, egy darabka friss gyömbér, fél citrom, 1 csokor petrezselyem zöldje
A halat mossuk meg alaposan, majd dörzsöljük be sóval. Fűszerezzük kívül-belül hal fűszerkeverékkel.
Alufóliából tépjünk le három hosszú csíkot, jóval hosszabb legyen, mint a lazac. Kenjük be vajjal, majd helyezzük rá a befűszerezett halat. A hal hasát töltsük meg negyedekre vágott citrommal és a kaporral. Tekerjük be az alufóliával, majd tegyük egy tepsibe. Ha nem férne el, akkor célszerű a hal fejét levágni. Forró, körülbelül 150 fokos sütőben süssük másfél órán keresztül.
Tálaláskor vegyük le a fólia tetejét, majd óvatosan fejtsük le a ha bőrét. Tegyük az asztal közepére, majd kanállal fejtsük le a megpárolódott halhúst. Vigyázzunk, mert szálka maradhat benne.
Köretként kaporba vagy metélőhagymába forgatott vajas burgonyát, rizssalátát vagy párolt zöldségeket kínáljunk.
Kedvenc köretem a gyömbéres párolt sárgarépa, amit a következő módon készíthetünk el:
A sárgarépákat vágjuk ujjnyi hosszú csíkokra. Egy lábasban olvasszuk meg a cukrot, amikor már barnulni kezd, tegyük bele a vajat, és adjuk hozzá a répát. Sóval, reszelt friss gyömbérrel fűszerezzük. Takarjuk le és lassú tűzön, saját levében pároljuk 5-6 percig. Vegyük le a fedőt, pár csepp citromlével ízesítsük, és addig pároljuk, amíg a cukros máz be nem vonja a répákat. Összevágott friss petrezselyemmel vagy korianderlevéllel szórjuk meg.