Kenyérre kenhető fűszeres uzsonna, ízletes vendégváró harapnivaló, friss és ropogós péksüteményt kínáljunk hozzá.
Hozzávalók:
- 4 közepes méretű paradicsom
- 25 dkg túró
- fél-fél csokor petrezselyem zöldje
- kaporlevél, bazsalikomlevél és metélőhagyma
- 1 teáskanál vaj
- 1 maréknyi tökmag
- 2 teáskanál tökmagolaj
- só, darált bors
- 10 dkg rukkolalevél
Elkészítése:
Tegyük a túrót (használhatunk kecske- vagy juhtúrót is) egy keverőtálba, adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat, ízesítsük sóval, és daráljunk rá borsot.
Elektromos keverővel habosítsuk pár percig. Keverjük hozzá az összevágott fűszerleveleket és a tökmagolajat. Szeleteljük fel egyforma, kb. fél centiméteres vastagságúra a paradicsomokat, kanalazzunk a paradicsomszeletekre egy-egy kanál túrókrémet, késsel simítsuk egyenletesre a felületét, helyezzünk rá paradicsomszeletet, majd ismét túrókrémet.
Ezzel a módszerrel készítsünk három paradicsomszeletből álló tornyot (vigyázzunk, csak egyforma szeleteket használjunk, a két végső szeletet ne használjuk). Tegyük a tornyokat kis időre hűtőszekrénybe, hogy jól megszilárduljon.
Tálaláskor tegyünk egy maréknyi rukkolalevelet a nagy tányérok közepére, majd lapátkanál segítségével emeljük rá a paradicsomtornyot.
A tetejét szórjuk meg száraz serpenyőben megpirított tökmaggal, dekoráljuk fűszerlevelekkel, és csorgassuk meg tökmagolajjal.