Ezt az előételt nagyon régen készítettem először. Most eszembe jutott és felelevenítettem újra. Remek előétel vagy vendégváró, kenyérre kenhető finomság.
Még nagyon régen, amikor a diplomáciai vendéglátást gyakoroltam, tanultam ennek az ételnek az elkészítését. Kanadából kaptam nagyon sok melegen füstölt lazacot. Ezek szépen és korszerűen vákuumcsomagolásban érkeztek a konyhámba.
A meleg füstölés lényege, hogy a lazacot füstölés közben meg is sütötték. Így sajnos a már készterméket nem lehetett szépen szeletelni, mint párját a hidegen füstöltet. Hát marad ez a megoldás, hogy pástétomot kreáljak belőle.
Amikor előételként készítem több személynek, akkor egy tégla alakú sütőformát kibélelek algapírral (ezzel tekerik be a sushit), majd erre töltöm a kész pástétom masszát. Szépen, minden oldalára hajtogatok ebből a papírból, és beteszem a hűtőbe legalább egy éjszakára. Másnap, amikor tálalom, egy centis szeletekre vágom, salátalevelekre helyezem, és megcsorgatom valamilyen érdekes szósszal.
Lazacpástétom
Hozzávalók:
- 300 ml tejszín
- 1 evőkanál zselatin
- 500 gr lazacfilé
- 2 evőkanál torma
- 1 evőkanál citromlé
- só, kapor, darált bors
- őrölt fehérbors
- 2 evőkanál olívaolaj
A lazacfilét szeleteljük fel, majd mindkét oldalát fűszerezzük darált borssal, sóval és kaporral. Serpenyőben felhevített olívaolajban mindkét oldalát süssük pirosra, utána hagyjuk kihűlni.
A kihűlt halat tegyük gyorsvágó gépbe, adjuk hozzá a tormát (lehet frissen reszelt is), citromlevet, sót, őrölt fehérborsot. Dolgozzuk össze gyorsan. Két evőkanálnyi hideg vízbe áztassuk be a zselatint, majd fél perc alatta mikrohullámú sütőben forrósítsuk fel. Még forrón keverjük a felaprított halhús közé. Szedjük ki egy nagy tálba és keverjük hozzá óvatosan a kemény habbá felvert tejszínt.
Őzgerincformát béleljünk ki fóliával, az alját kidíszíthetjük citromszeletekkel és kaporlevéllel. Töltsük meg a lazacos keverékkel, majd takarjuk be a tetejét fóliával. Tegyük hűtőszekrénybe fél napra. A kész masszát tölthetjük kis pástétomos üvegekbe, vagy üvegkelyhekbe. Tálaláskor csorgassuk meg a zöldtormás öntettel. Friss és ropogós péksütemény kínáljunk hozzá.
Ha reggelinek kínáljuk, főtt tojással, pikáns uborkával tálaljuk. De előételként színes salátalevekre tálalva is nagyon csábító fogás lehet.
Wasabi öntethez
Kanalazzunk két teáskanálnyi wasabi port, vagy krémet egy kis befőttes üvegbe, tegyünk hozzá fél zöldcitrom lereszelt héját és kifacsart levét.
Daráljunk bele borsot, csorgassunk hozzá egy decinyi olívaolajat és sózzuk meg. Zárjuk le az üveget, és jó alaposan rázzuk össze.