Az ünnepek közeledtével próbálok sikergyanús receptekkel szolgálni. Ez egy általam jól kipróbál előétel, amit normál esetben salátával tálalok előétel gyanánt. Ha kis darabokra vágjuk és kenyérre helyezzük, remek vendégváró falat készülhet belőle. Karácsonyra, szilveszterre forralt borozáshoz remek harapnivaló. Ja, majd elfelejtettem, a maradék karácsonyi lazacsültből is elkészíthető.
Hozzávalók:
- 300 ml tejszín
- 1 evőkanál zselatin
- 500 gr lazacfilé
- 2 evőkanál torma
- 1 evőkanál citromlé
- só
- kapor
- darált bors
- őrölt fehérbors
- 2 evőkanál olívaolaj
A lazacfilét szeleteljük fel, majd mindkét oldalát fűszerezzük darált borssal, sóval és kaporral. Serpenyőben felhevített olívaolajban mindkét oldalát süssük pirosra, utána hagyjuk kihűlni.
A kihűlt halat tegyük gyorsvágó gépbe, adjuk hozzá a tormát (lehet frissen reszelt is), citromlevet, sót, őrölt fehérborsot. Dolgozzuk össze gyorsan. Két evőkanálnyi hideg vízbe áztassuk be a zselatint, majd fél perc alatt mikrohullámú sütőben forrósítsuk fel. Még forrón keverjük a felaprított halhús közé. Szedjük ki egy nagy tálba és keverjük hozzá óvatosan a kemény habbá felvert tejszínt.
Tégla alakú sütőformát béleljünk ki fóliával, az alját kidíszíthetjük citromszeletekkel és kaporlevéllel. Töltsük meg a lazacos keverékkel, majd takarjuk be a tetejét fóliával. Tegyük hűtőszekrénybe fél napra. A kész masszát tölthetjük kis pástétomos üvegekbe vagy üvegkelyhekbe. Friss és ropogós péksüteményt kínáljunk hozzá.
Ha reggelinek kínáljuk, főtt tojással, pikáns uborkával tálaljuk. De előételként színes salátalevekre tálalva is nagyon csábító fogás lehet. Én narancsos céklasalátát készítettem hozzá.
Narancsos céklasaláta
Pár darab meghámozott céklát nyersen vékonyszálú reszelőn lereszeltem. Egy nagy tálba tettem, majd csorgattam rá egy narancs kifacsart levét. Daráltam rá borsot, megsóztam, és csorgattam rá kevéske olívaolajat és fehér borecetet.
Jól összekevertem és ezzel kínáltam a barna kenyérre porciózott pástétomszeleteket.