Amerikában a palacsintát vastagabbra és kisebbre sütik. Én a tésztájába mákot kevertem, és hozzá szederből passzíroztam szószt. Nagyon finom lett, próbáljátok ki Ti is!
Hozzávalók:
- 1 db tojás
- 1,5 dl zsíros tej
- 2 evőkanál cukor
- 175 gr liszt
- fél teáskanál sütőpor
- csipetnyi só
- 1 maréknyi szeder
- félmaréknyi darált mák
- pár evőkanál vaj
Öntethez:
- 40 dkg szeder
- fél citrom leve
- 3-4 evőkanál porcukor
Szórjuk egy keverőtálba a lisztet, a darált mákot, porcukrot, sütőport, üssük rá a tojást, ízesítsük sóval, majd öntsük bele a tejet. Habverővel vagy fakanállal keverjük simára. Ha a tésztát simára kevertük, forgassuk bele a félmaréknyi szedret.
Hevítsünk fel egy evőkanálnyi vajat egy nagy serpenyőben, majd kanalazzunk a tésztából egy-egy evőkanálnyi halmokat. Közepes lángon süssük az egyik oldalát két percig, majd lapátkanál segítségével fordítsuk meg és a másik oldalát is süssük pirosra. Minden adag után tegyünk egy kevéske vajat a serpenyőbe.
A szószhoz tegyük egy tálba a megmosott szedret, csorgassunk rá a citromléből, ízesítsük sóval, majd kézi mixerrel pürésítsük. Passzírozzuk át finomlyukú szűrőn, hogy a kellemetlen magok ne kerüljenek a szószba. Az átpasszírozott szószba tehetünk még egész szederszemeket.
Tálaljunk pár palacsintát egymás tetejére egy kis tányéron, majd az egészet alaposan csorgassuk meg a szederszósszal.