A tök a rétesben nem új találmány. Nagymamám a szegény időben szaporította tökkel a mákos tölteléket. Én kipróbáltam az édeskés sütőtökkel, finom lett.
Hozzávalók:
- 50 dkg darált mák
- 1 maréknyi mazsola
- 20 dkg sütőtök
- fél citrom reszelt héja
- 1 csomag Tante Fanny réteslap
- 15 dkg cukor
- 2-3 dl tej
- 1 csipetnyi só
- étolaj a kenéshez
Szórjuk a darált mákot egy tálba, majd tegyük hozzá a mazsolát, reszelt citromhéjat, a vékony csíkokra lereszelt sütőtököt. Hintsük rá a sót és ízesítsük cukorral, és az egészet kanállal jól keverjük össze.
Forraljuk fel a tejet egy kis lábasban, majd öntsük a mákos keverékre. Jó alaposan keverjük össze, hogy a mákos töltelékünk finom szaftos legyen.
Hajtsuk szét a réteslapokat, két-két lapot tegyünk egymás tetejére, majd csorgassuk meg kevéske étolajjal. Tegyünk a mákos töltelékből az egyik szélére, és konyharuha segítségével göngyöljük fel. Széleit jól nyomjuk össze, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni, majd tegyük egy sütőlemezre. Tetejét kenjük meg étolajjal, tegyük előmelegített sütőbe, ahol 160-170 fokon 25-30 perc alatt pirosra sül. Ha elkészült, vágjuk ferde szeletekre, tetejét porcukorral hintsük meg.