Egy remek recept, amellyel finom almás-gyümölcsös ínyencséget varázsolhatsz az asztalra. Édességnek és köretnek is kiváló!
Hozzávalók:
- 6 alma
- 1 pohárnyi mincemeat: ír whiskyvel átitatott gyümölcskeverék, amely az angolok kedvenc karácsonyi süteményének alapanyaga (itthon is beszerezhető nagyobb hipermarketekben)
- 1 pohárnyi dió
- 2 evőkanál vaj
- fél teáskanál őrölt fahéj
- fél citrom
Elkészítése:
Vékonyan hámozzuk meg az almákat, majd tegyük citromlével ízesített vízbe, hogy ne barnuljon meg. Az alma aljából metsszünk le csak annyit, hogy a tepsiben ne billegjen majd. Kocsányánál kezdve kávéskanállal vájjuk ki a magházát.
Tegyük a kivájt almákat tepsibe vagy tűzálló sütőedénybe, csorgassuk meg olvasztott vajjal, majd hintsük meg őrölt fahéjjal. Öntsük egy tálba a whiskys gyümölcskeveréket, tegyük hozzá a durvára összevágott diót, majd keverjük jól össze.
Töltsük meg a kivájt almákat a gyümölcsös keverékkel, majd tegyük előmelegített sütőbe, és 150 fokon süssük 10-15 percig.
Desszertként fogyaszthatjuk vaníliafagylalttal, de köretként is kínálhatjuk pulyka- és vadsültekhez.
Tipp:
Ha nem tudunk beszerezni whiskys gyümölcskeveréket, megtölthetjük az almákat gesztenyepürével vagy marcipán és mascarpone sajt keverékével is.