A szilveszteri mákvetés szerencsét hoz! Kedvenc süteményemet, a mennyei málnakockát variáltam át mákos ihletésűre: a darált mandulát lecseréltem mákra, a málnalekvárt meggylekvárra.
Hozzávalók az alaphoz:
- 1 csomag friss linzertészta
- 5 evőkanál meggylekvár
- fél maréknyi szeletelt mandula
Pitetésztához:
- 20 dkg vaj
- 20 dkg barnacukor
- 10 dkg őrölt mák
- 10 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 4 db tojás
- 3 evőkanál mézes likőr
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipetnyi só
A szobahőmérsékletű linzertésztát gyúrjuk át liszttel meghintett deszkán, majd nyújtsuk ki nagyon vékonyra, kb 2-3 milliméter vékonyságúra. Kenjünk ki vajjal és hintsünk meg liszttel egy közepes méretű tepsit, és béleljük ki az alját a kinyújtott tésztával. A felesleges széleit késsel vágjuk le. Kenjük meg a meggylekvárral bátrabban, nem baj, ha kicsit több jut a tésztára.
Tegyük a szobahőmérsékletű vajat egy keverőtálba, szójuk rá a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. Elektromos keverővel habosítsuk tíz percig. Egyenként üssük bele a tojásokat, majd mindegyikkel jól dolgozzuk össze. Kanalazzuk hozzá az őrölt mákot és a sütőporral elkevert lisztet, majd a legvégén a likőrt.
Kanállal osszuk el a lekváros linzer tetején, egyengessük el a felületét simára, majd szórjuk meg a szeletelt mandulával. Tegyük forró sütőbe és 150 fokon süssük körülbelül 25-30 percig.
Az elkészült süteményt szeleteljük kockákra, vagy széles szájú pohárral szúrjuk ki. Tetejét szórjuk meg porcukorral és dekoráljuk pöttynyi lekvárral.