Ezt az édességet elkészíthetjük magnélküli piros és fehér szőlőből is.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 10 dkg túró
- 10 dkg vaj
- 10 dkg búzaliszt
- csipetnyi só
Töltelékhez:
Tegyük a túrót egy keverőtálba, szórjuk rá a lisztet és a sót, majd vágjuk bele kis darabokra a hideg vajat. Kezünkkel gyors mozdulatokkal gyúrjunk az alapanyagokból tésztát. Ha elkészült, borítsuk liszttel meghintett deszkára, majd sodorjunk belőle kis cipót. Tegyük egy tányérra, fedjük le fóliával, és fél órára tegyük a hűtőszekrénybe pihenni.
Nyújtsuk ki a tésztát lisztezett deszkán fél centi vékonyságúra, majd béleljünk ki vele egy vajjal kikent és liszttel meghintett kerek, körülbelül húsz centi átmérőjű peremes tortaformát. A tészta kinyúló részeit a peremnél éles késsel vágjuk le.
A töltelékhez tegyük egy keverőtálba a szobahőmérsékletű vajat, szórjuk rá a cukrot és elektromos habverővel keverjük addig, míg könnyű és habos nem lesz. Üssük bele a tojást, keverjük még két percig, utána dolgozzuk bele az őrölt mandulát.
Öntsük a vajas tölteléket a kibélelt tésztába, evőkanállal egyengessük el a felületét simára, majd a tetejére szórjuk a megmosott egresszemeket.
Tegyük az egészet előmelegített sütőbe, és 160 fokon 20-25 perc alatt süssük pirosra.
Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, majd vágjuk cikkekre, melléje egy-egy gombóc vaníliafagylaltot kanalazzunk.