Elegáns és kifinomult desszert - amellyel még a kezdő szakácsok is lenyűgözhetik a vendégeiket.

Narancsos karamellszirupban párolt körték

Hozzávalók:

  • 4 darab körte
  • 25 dkg kristálycukor
  • 1 darab narancs
  • diónyi friss gyömbér

Elkészítése:

A körtéket hámozzuk meg, szárát hagyjuk rajta, majd vágjuk félbe és magházát teáskanál segítségével vájjuk ki.

Szórjuk a cukrot egy nagyobb serpenyőbe, majd kis lángon addig hevítsük, míg megolvad és világosbarnára pirul.

Tegyük bele a felezett körtéket, adjuk hozzá a karikára vágott narancsot és a felszeletelt gyömbért. Kis hőmérsékleten, időnként megforgatva pároljuk. A körték kis idő leteltével levet engednek, majd ha elpárolog, a karamell bevonja a körtéket.

Ekkor vegyük le a tűzről, tálaljuk két körtét egy nagy tányérra, melléje egy-egy gombóc vanília fagylaltot kanalazzunk.

Az egészet csorgassuk meg a narancsos-karamell szósszal. A serpenyőben üvegesre sült narancsszeletekkel, és friss mentaággal dekoráljuk.