Egy nagyon fontos vacsorára kellett kreálnom egy újabb desszertet. Kutattam, kerestem és erre esett a választás. Nem bántam meg, de azt hiszem, a vendégek sem, nagy sikere volt.
Hozzávalók az alaphoz:
- 1 csomag friss linzertészta
- 5 evőkanál málnadzsem
- 10-15 dkg mélyhűtött gurulós málna
- fél maréknyi szeletelt mandula
Pitetésztához:
- 20 dkg vaj
- 20 dkg barnacukor
- 10 dkg őrölt mandula
- 10 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 4 db tojás
- 3 evőkanál mandulalikőr
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipetnyi só
A szobahőmérsékletű linzertésztát gyúrjuk át liszttel meghintett deszkán, majd nyújtsuk ki nagyon vékonyra, kb 2-3 milliméter vékonyságúra. Kenjünk ki vajjal és hintsünk meg liszttel egy közepes méretű tepsit, és béleljük ki az alját a kinyújtott tésztával. A felesleges széleit késsel vágjuk le. Kenjük meg a málnadzsemmel bátrabban, nem baj, ha kicsit több jut a tésztára. Szórjuk a megkent linzerre a mélyhűtött málnaszemeket.
Tegyük a szobahőmérsékletű vajat egy keverőtálba, szójuk rá a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. Elektromos keverővel habosítsuk tíz percig. Egyenként üssük bele a tojásokat, majd mindegyikkel jól dolgozzuk össze. Kanalazzuk hozzá az őrölt mandulát és a sütőporral elkevert lisztet, majd a legvégén a mandulalikőrt.
Kanállal osszuk el a málnás linzer tetején, egyengessük el a felületét simára, majd szórjuk meg a szeletelt mandulával. Tegyük forró sütőbe és 150 fokon süssük körülbelül 25-30 percig.
Az elkészült süteményt szeleteljük kockákra, vagy széles szájú pohárral szúrjuk ki. Tetejét szórjuk meg porcukorral és dekoráljuk málnaszemekkel.
Én elkészítettem úgy is, hogy a málnadzsemre feketeáfonyát szórtam, és a tésztába nem őrölt mandulát, hanem kókuszreszeléket kevertem. Isteni finom lett, épp azt dézsmálom.
Kapcsolódó link: