A következőkben egy német ünnepi specialitás, a stollen receptjét és elkészítését mutatom be.
Hozzávalók:
- 1 csomag szárított élesztő
- 5 evőkanál cukor
- 50 dkg liszt
- 3,5 dl tej
- 0,5 dl rum
- 10 dkg mazsola
- 5 dkg cukrozott narancshéj
- 5 dkg dió
- 20 dkg marcipán
- 25 dkg darált mák
- 1 csomag vaníliás cukor
- 35 dkg vaj
- csipetnyi só
Elkészítése:
Tegyük egy kis tálba a cukrozott narancshéjat, mazsolát és a durvára összevágott diót, öntsük rá a rumot és hagyjuk állni legalább fél órán keresztül.
Szórjuk egy dagasztótálba a lisztet, adjuk hozzá a szárított élesztőt, két evőkanálnyi cukrot, vaníliás cukrot, tegyük bele a lereszelt marcipán felét, 20 dkg szobahőmérsékletű vajat és egy csipetnyi sót. Adjuk hozzá a rumos gyümölcsöket, majd a tésztát másfél decinyi langyos tejjel dagasszuk jól össze. Tegyük langyos helyre, takarjuk be egy konyharuhával és kelesszük kétszeresére.
A töltelékhez tegyük egy kis tálba a darált mákot, a lereszelt marcipán másik felét, 3 evőkanál cukrot, majd öntsük le két decinyi forró tejjel, majd hagyjuk állni tíz percet.
Borítsuk ki egy liszttel megszórt deszkára a megkelt tésztát, nyújtsuk ki egy centis vastagságúra, majd a közepére egyengessük el a mákos tölteléket. Tekerjük fel henger alakúra, fogjuk össze a két végét, és helyezzük egy vajjal kikent és liszttel megszórt kuglóf sütőformába. Tegyük előmelegített sütőbe és süssük 170 fokon 45-50 percig.
Ha elkészült, borítsuk egy tányérra, és még melegen kenjük meg a maradék vajjal, és azonnal szórjuk meg bőven porcukorral, hogy jól ráolvadjon.