A következőkben egy német ünnepi specialitás, a stollen receptjét és elkészítését mutatom be.

 Mákos Stollen

Hozzávalók:

  • 1 csomag szárított élesztő
  • 5 evőkanál cukor
  • 50 dkg liszt
  • 3,5 dl tej
  • 0,5 dl rum
  • 10 dkg mazsola
  • 5 dkg cukrozott narancshéj
  • 5 dkg dió
  • 20 dkg marcipán
  • 25 dkg darált mák
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 35 dkg vaj
  • csipetnyi só

Elkészítése:

Tegyük egy kis tálba a cukrozott narancshéjat, mazsolát és a durvára összevágott diót, öntsük rá a rumot és hagyjuk állni legalább fél órán keresztül.

Szórjuk egy dagasztótálba a lisztet, adjuk hozzá a szárított élesztőt, két evőkanálnyi cukrot, vaníliás cukrot, tegyük bele a lereszelt marcipán felét, 20 dkg szobahőmérsékletű vajat és egy csipetnyi sót. Adjuk hozzá a rumos gyümölcsöket, majd a tésztát másfél decinyi langyos tejjel dagasszuk jól össze. Tegyük langyos helyre, takarjuk be egy konyharuhával és kelesszük kétszeresére.

A töltelékhez tegyük egy kis tálba a darált mákot, a lereszelt marcipán másik felét, 3 evőkanál cukrot, majd öntsük le két decinyi forró tejjel, majd hagyjuk állni tíz percet.

Borítsuk ki egy liszttel megszórt deszkára a megkelt tésztát, nyújtsuk ki egy centis vastagságúra, majd a közepére egyengessük el a mákos tölteléket. Tekerjük fel henger alakúra, fogjuk össze a két végét, és helyezzük egy vajjal kikent és liszttel megszórt kuglóf sütőformába. Tegyük előmelegített sütőbe és süssük 170 fokon 45-50 percig.

Ha elkészült, borítsuk egy tányérra, és még melegen kenjük meg a maradék vajjal, és azonnal szórjuk meg bőven porcukorral, hogy jól ráolvadjon.