Birsalma és alma keverékéből finom, gyümölcsdús pitét készíthetsz.
Hozzávalók:
- 450 gr liszt
- 250 gr Rama
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 db egész tojás
- 1 db tojássárgája
- 150 gr cukor
- 1 db almás joghurt
- csipetnyi só
- 1 db citrom reszelt héja
Töltelékhez:
A lisztet, cukrot, vaníliát, sütőport, sót, citrom héját tegyük egy nagy keverő tálba, daraboljuk bele a margarint. Kézzel addig morzsoljuk, még a margarin apró darabokban lesz a tésztában. Utána tegyük bele a tojásokat és a joghurtot. Dolgozzuk jól össze, majd lisztezett deszkán gyúrjuk át. Pihentessük legalább fél órán keresztül a hűtőben.
Lisztezett deszkán gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki fél centi vastagságúra. Vajjal kikent és liszttel meghintett peremes piteformát béleljünk ki a tésztával, majd töltsük meg a langyosra kihűlt töltelékkel.
Töltelékhez reszeljük le a meghámozott almát és birsalmát, tegyük egy nagyobb lábasba, szórjuk rá a cukrot, őrölt fahéjat és a citrom levét. Állandóan kevergetve addig pároljuk még a levét teljesen elfövi. Hagyjuk langyosra kihűlni.
Nyújtsunk ki a tésztából még egy adagot fél centisre, majd borítsuk be vele a megtöltött pitét. Vágjuk le a széleinél a felesleget, majd kezünkkel nyomjuk jól össze.
Előmelegített sütőben 150 fokon süssük 45-50 percig.
A megsült és kissé kihűlt pitét szeleteljük fel, tegyük egy nagy tányérra, szórjuk meg porcukorral és tálalhatunk mellé vanília fagyit is.