Már illatozik a piacokon az ősz egyik legfinomabb gyümölcse, a birsalma. Kompót és sajt mellett más finomságokat is készíthetünk belőle.Hozzávalók: 200 g mascarpone sajt, 100 g zöldalmás joghurt, 1 csomag vaníliás cukor, 30+60 g méz, fél teáskanál őrölt fahéj, 500 g megtisztított és vékony szeletekre vágott birsalma, 6 dl almalé, 2 rúd fahéj, 2 szem csillagánizs, 1 citrom, 1 csomag (250 g) babapiskóta, 5 dkg mogyoró

Birsalmás tiramisu
Tegyük egy keverőedénybe a mascarpone sajtot, adjuk hozzá a zöldalmás joghurtot, a vaníliás cukrot, 30 g mézet és az őrölt fahéjat. Keverjük addig, míg könnyű, habos nem lesz.

Tegyük kis lábasba a vékony szeletekre vágott birsalmát, 1 deci almalevet, a fahéj rudat, a csillagánizst, 60 g mézet és a citrom vékonyan levágott héját. Lefedve, kis lángon pároljuk legalább 10-12 percig. Akkor jó a kompótunk, amikor a birsalma már jó puha és a főzőleve kissé besűrűsödik. Hagyjuk kihűlni.

A babapiskótákat mártogassuk be szűrt almalébe, majd sorban rajuk le egy üvegtál aljára. Tetejére osszuk szét a kompót felét, majd a mascarpónés sajtkeverék felét, kissé simítsuk el, majd ismételjük meg a rétegezést. A tetejét a durvára vágott és megpirított mogyoróval szórjuk meg. Pár órára tegyük hűtőbe, hogy jól összeérjenek az ízek. A birsalmát helyettesíthetjük zöldalmával vagy körtével is.