Piszke, ahogy az én falumban neveztük. Van, aki köszmétének, pöszmétének, büszkének, és van, aki egresnek ismeri. A piszke gyermekkorom kedvenc savanykás gyümölcse.

Hozzávalók:

  • 1,5 kg  érett piszke (egres)
  • 0,7 liter édes muskotályos fehérbor
  • 400 gr befőzőcukor (3:1)
  • 1-1 csokor friss menta és citromfű

Mentás piszkedzsem 

A megmosott piszkéket tegyük egy fazékba, szórjuk rá a befőző cukrot, öntsük rá a bort, 2,5 dl vizet, és állandóan kevergetve főzzük 10 percig.   A befőttes üvegeket mossuk tisztára, majd csepegtessük le alaposan. Az üvegekbe tegyünk egy-egy levél megmosott mentát és citromfű levelet. Forrásban lévő dzsemmel töltsük meg, majd azonnal zárjuk le és fordítsuk fejre pár percre. Így nem kell tartósítószert használnunk és máris tehetjük az éléskamránkba.

Én nem csak palacsintába töltve szeretem, hanem sajtok, pástétomok mellé kis kanállal falatozva. Remek ajándékötlet akár karácsonyra is.