Nincsen befőző szezon baracklekvár főzés nélkül. Kedvenc sárgabarackos receptjeinket most egy kis marcipánnal és málnával gazdagítjuk. Próbáljátok ki mind a két változatot Ti is! A befőzés eszközeit a boltunkból rendelhetitek meg a lekvárokhoz.

 barackos650

Marcipános kajszilekvár
 
Hozzávalók: 10 kg érett kajszibarack, 2 kg cukor, 15 dkg marcipánmassza, 150 ml amarettó likőr, 1 citrom leve, 3-­4 teáskanál pektin

A megmosott barackok magjait szedjük ki, majd a barackhúst tegyük egy nagy lábasba. Tegyük hozzá a cukor felét és tegyük fel főni. Kevergetve addig főzzük, amíg a barackok szét nem főnek. Adjuk hozzá a lereszelt marcipánt. Keverjük össze a maradék cukrot a pektinnel és keverjük a lekvárhoz. Ízesítsük citromlével. Forraljuk még öt percig, utána töltsük tiszta lekvárosüvegekbe a még forrásban lévő lekvárt. Könnyebb a lekvárt betölteni a lekvárbetöltő tölcsérünkkel. Zárjuk le és azonnal állítsuk fejre öt percre az üvegeket. Ezzel a módszerrel nem kell tartósítószert használnunk a téli eltevéshez. Az üvegekre ragasszunk szép címkét is.

barackos1 650

Málnás kajszilekvár

Hozzávalók: 10 kg érett kajszibarack, 2 kg cukor, 50 dkg málna,1 citrom leve, 3-­4 teáskanál pektin

A megmosott barackok magjait szedjük ki, majd a barackhúst tegyük egy nagy lábasba. Tegyük hozzá a cukor felét és tegyük fel főni. Kevergetve addig főzzük, amíg a barackok szét nem főnek. Adjuk hozzá a málnát és főzzük még öt percig. Keverjük össze a maradék cukrot a pektinnel és keverjük a lekvárhoz. Ízesítsük citromlével. Forraljuk még öt percig, utána töltsük tiszta lekvárosüvegekbe a még forrásban lévő lekvárt. Zárjuk le és azonnal állítsuk fejre öt percre az üvegeket. Ezzel a módszerrel nem kell tartósítószert használnunk a téli eltevéshez. Az üvegekre ragasszunk szép címkét is.

A lekvárfőzést a FEM3 videóján is megnézhetitek.