Kezdődik a befőző szezon! Lenne kedvetek mini lekvárosházhoz otthon? Ha igen, akkor bánjatok merészen az idén a különleges fűszerekkel. A sima eperlekvárt ízesíthetjük levendulával, bazsalikommal vagy akár marcipánnal is. A szintén kora tavaszi rebarbarából pedig pikáns mustáros grillszószt vagy vegyes gyümölcsös lekvárt is főzhetünk. Kaldeneker György eredeti ötletei következnek.

Eperlekvár plusz

szamóca

Az eperlekvár különleges fűszerekkel még finomabb lesz. Ha a hamarosan illatozó bodzavirággal szeretnénk egybefőzni, akkor egy fazéknyi eperhez adjunk 5-8 virágtányérnyi bodzát. Amikor elkészült a lekvár, szedjük ki a virágokat, mielőtt az üvegbe töltenénk.

Az epret ízesíthetjük akácvirággal is, hasonlóan kell befőzni, mint a bodzásat.

Ha marcipánnal készítenénk, akkor a lekvár főzés befejezése előtt lehet belereszelni a marcipánmasszát. 5 kg eperhez 25-30 dkg marcipánmassza elegendő.

levendulas eperlekvar


A tárkonyos eperlekvárhoz 2-3 ág friss tárkonyt vagy 1-2 teáskanálnyi levelet kell 5 kg eperhez hozzáadnunk.

A bazsalikomos eperdzsemhez egy cserépnyi bazsalikom kell, ha 5 kg eperből főzünk be. A friss bazsalikomlevelet befejezéskor kell belemetélni a lekvárba.

Készíthetünk még banános-epres dzsemet is: a jó érett banánt együtt kell főzni az eperrel. 5 kg eperhez 1-2 kg banánt szükséges hozzákarikázni.

Sokak kedvence a levendulás eperlekvár: 5 kg eperhez 3-4 szál levendulavirágot szoktam hozzáfőzni, és ettől már finom illatos is lesz a lekvár.

 

Rebarbara: édesem, te olyan pikáns vagy!

A rebarbara szárakból most nagyszerű pikáns lekvárt készíthetünk, mely a grill partik sztárja lehet. A rebarbarát magos mustárral, kevéske chilivel, cukorral és sóval kell összefőzni.

Ha kompótnak szeretnénk felhasználni, akkor össze kell vágni a szárakat, majd üvegbe kell tölteni, csak rá kell kanalaznia a kristálycukrot (720 ml-es üvegbe 5-6 evőkanál cukor kell), felönteni vízzel, lezárni és forró vízben kidunsztolni.

rebarbara

A rebarbara lekvár készítése is egyszerű dolog. 5 kg tiszta rebarbarához 1 kg cukor, 3 teáskanál pektin szükséges. Ha még izgalmasabb dzsemet szeretnék, akkor adjunk hozzá igazi vaníliát (a vaníliarúd belsejét kapargassuk bele).

A rebarbarát meggyel (és eperrel is) vegyítve is meg lehet főzni lekvárnak: fele meggy, fele rebarbara kell, vanília és őrölt fahéj lehet az ízesítője. 5 kg gyümölcshöz 1 kg cukor elegendő. Pektinnel lehet még sűrűbbé tenni.

rebarbara lekvár

Rebarba- és eperlekvárt, befőzési kellékeket, üvegeket, cimkéket a Lekvárosház boltunkban is lehet rendelni: http://www.lekvaroshaz.hu/

Újdonságok, naponta friss hírek, ajánlatok és akciók találhatók Facebook oldalunkon. Csatlakozz hozzánk és részt vehetsz nyereményjátékainkon is!
https://www.facebook.com/lekvaroshaz