Ha valami nagyon kiadós édességre vágytok, ez tökéletes lesz. A banán önmagában is tápláló, de karamellel párosítva igazán édes csábítás. Télen-nyáron elkészíthető finomság, gyorsan elkészül.
Hozzávalók: 40 dkg barna cukor, 1 dl víz, fél citrom leve, 1 evőkanál vaj vagy kókuszzsír, 2 kg érett banán, só, narancs- és citromhéj és -lé, fahéj, kardamom
A banánt megpucoljuk és felkarikázzuk. A barnacukrot száraz serpenyőbe tesszük és nagy lángon megolvasztjuk. Amikor a cukor megolvadt, akkor hozzáadjuk a vajat, amit felolvasztunk, majd a vizet is. Amikor már jól rotyog, akkor hozzátesszük a banánt, és együtt készre főzzük. Egy fél narancs és citrom levét csavarjuk ki, öntsük a lekvárhoz, mert ez pikánsabbá teszi az ízét, és fűszerezzük még fahéjjal, egy csipet sóval, kardamonnal.
A kész forró lekvárt tisztára mosott üvegekbe töltjük, lezárjuk, és 5 percre fejre fordítjuk.