Zsűritag voltam a Vacsoracsatában. Ebben a versenyben a Fővárosi Kossuth Lajos Gyermekotthon és Általános Iskola növendékei vettek részt, és megmutatták, hogy milyen finom édességeket tudnak készíteni. A jó hangulatú délutánon beszélgettünk sütés-főzésről és persze megkóstoltuk a remek süteményeket.otthon5

 

- A Fővárosi Kossuth Lajos Gyermekotthon és Általános Iskola szervezte a gyermekotthonban élő növendékek és nevelőik számára a "Vacsoracsata" elnevezésű programot. A gyermekotthonban jelenleg 88 fiatal él, tíz fős csoportokban laknak. Három héten keresztül zajlott a verseny, minden héten más étel készült. Az első héten az egészséges életmóddal kapcsolatos interaktív előadás részesei voltak a gyerekek, ekkor előételt készítettek. A második héten az egyik hazai pizzéria lánc egyik szakácsa érkezett a gyermekotthonba, pizza tésztát hozott, segítségével a gyerekek pizzát készítettek, a versenyben pedig a főételek szerepeltek. A harmadik hétre hívtuk meg Kaldeneker Gyurit, ő a szakmájáról, a "Vacsoracsata" című műsorról, az ételkészítés fortélyairól beszélt. Az utolsó héten a csoportok desszerttel versenyeztek. Előzetes megbeszélésünk alapján az elkészített édességeket Gyuri segített kitálalni nekik, miközben elmondta, milyen apró tálalási trükkökkel lehet mutatóssá varázsolni a desszerteket. A citromtortát lekvárral, citromfűvel díszítették,  a Kinder bueno süteménynél a szeleteléssel tette különlegesebbé a tálalást – meséli Csányi Ildikó nevelő.

otthon

- Miért pont Gyurit invitálták meg?
Néhány éve egy általános iskolai osztállyal voltam a Lekvárosházban, ahol hallottam, milyen közvetlenséggel és természetességgel beszél a gyerekeknek a szakmájáról és az ételekről. Elmondta, hogy részt vett a "Vacsoracsata" című műsor készítésében, így arra gondoltunk, meghívjuk erre a programra. Vendégeink zsűrizték is az ételeket és a három hét összesített pontszámaiból alakult ki a végeredmény.

otthon1

- Miket készítettek a fiatalok, mi a kedvencük?
Sokféle desszertet vonultattak fel a csoportok, ezeket felnőttek és gyerekek együtt készítették. Tiramisu, túrótorta, töltött palacsinta, citromtorta, gyümölcssaláta, Kinder bueno szelet szerepeltek a versenyben. Nincs egyetlen kedvenc, a gyerekek bármilyen édességet szívesen fogyasztanak. Talán a palacsinta az, amiről elmondhatjuk, hogy minden mennyiségben elfogy.

otthon2 otthon4


- Ezek a különleges programok mit adnak pluszban a gyerekeknek?
A programokon a feladatok végrehajtása során gyerek és felnőtt együtt dolgozik, ez erősíti a kapcsolatukat. Növendékeink átmeneti nevelésben vannak, nem a családjukban nevelkednek, többen nagykorúságuk után próbálnak önálló életet kezdeni, ezért fontos, hogy a gyermekotthonban töltött évek alatt megtanulják a háztartás vezetésével kapcsolatos alapvető dolgokat. Többek között megtanítjuk őket különböző ételek elkészítésére.

otthon3 photo5


- Szerveznek-e más hasonló programot, amibe esetleg mások is bekapcsolódhatnak?
A gyermekotthonban már hagyománynak mondható program a Tavaszünnep. Intézményünk az Őrmezői lakótelepen van, ezen a napon megnyitjuk a kapukat és egy délutánon különböző színes programokkal várjuk a lakótelepen élőket és természetesen növendékeink is részt vesznek a programokon. Ilyenkor az udvaron ugrálóvárat állítunk fel, állatsimogatóval, kutyás bemutatóval, sportolási lehetőséggel, ügyességi versenyekkel szórakoztatjuk a hozzánk betérőket. Ezen a napon minden program ingyenes. Idén május 10-én lesz a Tavaszünnep, új színfoltot illesztünk a programok sorába, főzőversenyt hirdetünk, amelyre csapatokkal lehet nevezni.