Aki Csehországot, és annak fővárost Prágát veszi kirándulási célpontként, érdemes egy fél napot rászánni az ékszerdobozként tündöklő fürdővárosra.


Prágától mintegy másfél órányit kell autózni, dimbes-dombos vidéken, régi elhagyatott sörgyárak, és égbeszökő komlóültetvények között. Már az odavezető út is felér egy élménnyel. A közelgő látványt még jobban fokozta a helyi rádióban felhangzó Karel Got Lady Karnevál című dala.

Karlovy Vary

 

Karlovy Vary város Csehországban, az ország legnagyobb gyógyfürdőhelye. Csehország északnyugati részén található. Itt folyik bele a meleg vizű Teplá folyó az Eger folyóba. Karlovy Vary a világ egyik leghíresebb és legnagyobb hagyományokkal rendelkező gyógyfürdővárosa, 13 nagyobb és 300 kisebb gyógyvíz-forrása van. Az egyes források hőmérséklete 34 – 73 °C között alakul; vizüket ivó–, fürdő– és speciális gyógykúrákra használják az emésztőszervek és az anyagcsere zavarainak gyógyítására. A 73 °C-os glaubersós hőforrások adják a hashajtó szerként használatos karlsbadi sót.

A fürdőépületek többsége és a fontosabb forrásokat összekötő elegáns, oszlopos fedett sétány, a kolonád a 19. században épült. A város híres az évenként rendezett Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválról. Itt gyártják a híres cseh gyógynövénylikőrt, a Becherovkát. Híres a tányér nagyságú, ropogós, vékony, ízesített ostyalap, az úgynevezett fürdőostya. Fontos terméke a Moser-üveg, és itt van Csehország legrégibb golfpályája.

Forrás: wikipedia.org