Az Indonéz rizsföldek mértani pontosságú vonalai mindig lenyűgöznek. Rizsföldi kalandozásom képes beszámolója következik Bali szigetéről.

Egy trúpusi sziget Dél-Kelet Ázsiában. Én is csak ennyit tudtam róla sokáig, hiszen Magyarországtól nagyon távol esik. Szinte felfoghatatlan, hogy ez a távoli piciny sziget mennyi kincset rejt magában.

A rizsföldek árnyékában

Természeti szépségével és sokféleségével már az első pillanatokban elkápráztat bennünket. Tökéletes a természeti harmónia. A szigetet ölelésében tartja az óceán, és biztonságban tartják az istenek lakhelyei, a több mint kétezer méter magas vulkanikus hegyek.

Bársonyosan zöld rizsteraszait szinte kedvünk lenne megsimogatni. Ezerszínben pompázó virágai illatosabbnál-illatosabbak. Gazdag tárháza a trópusi élővilágnak. A szigetet lakó balinézek az ősi hindu-buddhista hagyományok féltő őrzői. A vallási ünnepségek, szertartások, áldozati ajándékok mind-mind a harmóniára és megtisztulásra való törekvés fontos részei.

Kulturájukban és művészetükben is a természet szépségeit, örömét fejezik ki. Bali sziget mindenkire hatással van. Pozitiv, feltöltő és letisztuló hatással.
Talán ezért is választják oly sokan utazásuk célpontjának. Minden szempontból a legmegfelelőbb. Pihenésre, kirándulásokra, kulturálódásra egyaránt alkalmas. Bali sziget büszke arra, amilye van, és felkészült arra, hogy fogadja az idelátogatókat, és egy kicsit adjon nekik abból az erőből, ami őt is mozgásban tartja.

A rizs a világ lakossága több mint felének alapvető tápláléka. A rizs a pázsitfűfélék családjába tartozik.

A rizs számtalan fajtája között a szemek színe és alakja alapján lehet eligazodni.

A barna rizs attól barna, hogy a hántolás után nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti úgynevezett "ezüsthártyát" (korpa és csíra), emiatt nagyobb a tápértéke, viszont lassabban fő, és keményebb marad. A hántolt rizsek egy speciális változata az opál rizs, melyet még a héjában felgőzölnek, és csak azután hántolnak. Ez a nyersen hántolt-koptatottnál ízesebb, tápdúsabb, és bár a színe eredetileg barnás, mire megfő, kifehéredik. A hántolt és koptatott fehér rizs kevésbé jellegzetes ízű, forgalomba kerülhet "A" vagy "B" minőségben. A fényezetlen fehér rizsből fényező anyagok hozzáadásával készül a fényezett rizs.

A hosszú szemű fajták a főzésnél nem tapadnak össze, "pergősek", így elsősorban hagyományos köretnek valók. A rövid szemű fajták általában puhábbra főnek, és hajlamosak az összetapadásra, így ezeket könnyebb pálcikával enni, és például gombócnak, pudingnak, tejberizsnek is jobban megállják a helyüket; rizottókészítésre kizárólag ezek használhatóak.

A sötét színű vadrizs valójában nem rizs, hanem egy másik fűféle, termése, de lényegében ugyanúgy használjuk, mint a pergősebb rizsféléket. Ázsiai receptekben gyakran lehet találkozni néhány speciális fajtával: az Indiában, illetve Pakisztánban termelt - fehér és hosszú szemű - basmati rizzsel, a hasonló megjelenésű (Thaiföldről vagy Kínából származó) jázmin rizzsel, valamint a (főleg Thaiföldön termő) vörös rizzsel; mindhármuk jellemző .