A váci Desszert Szalonban nem csak az ízlelőbimbókat lehet kényeztetni - a formabontó, műalkotásoknak is beillő sütemények látványa a szemet is elkápráztatja.

Váci Desszert Szalon

Mihályi László mestercukrász

Mihályi László mestercukrász

Mihályi László a szakma alapjait Vácott sajátította el, a cukrásziskolát követően az akkori Fórum Hotel Bécsi cukrászdájában (a mai Intercontinentalban) kezdte el pályafutását 1987-ben. Tíz évig dolgozott itt, közben a mestervizsgát is letette, így cukrászmesterré vált.

A profi séfekhez hasonlóan egy mestercukrász sem elégedhet meg az iskolában megszerzett tudással, hiszen a szakma és a különböző technológiák folyamatosan fejlődnek, a változó trendekkel lépést kell tartani. Mihályi László a kilencvenes években folyami és óceánjáró hajókon, illetve szárazföldön számos országban megfordult, többek között Libanonban, Norvégiában, Ausztriában, Olaszországban, Svájcban, Marokkóban.

Mindenütt rengeteg féle gasztronómiai hatás érte. A hosszú évek alatt nemcsak a különböző kultúrák jellegzetes ételeit ismerte meg, hanem olyan hozzávalókkal is dolgozott, amelyekkel Magyarországon akkoriban még nem is találkoztak a cukrászok. Az egzotikus alapanyagok használatán kívül azokat a technológiákat és filozófiákat is elsajátította, amelyek meghatározzák mai jellegzetes, egyéni stílusát.

A Váci Desszert Szalon 2008-as megnyitásával régi vágya teljesült, hogy legyen egy saját, pici üzlete, ahol megvalósíthatja cukrászálmait.

A váci Desszert Szalon filozófiája

- Desszertjeinkhez kizárólag friss, jó minőségű alapanyagokat használunk. Krémporokkal, szintetikus félkész termékekkel, mesterséges adalékanyagokkal nem dolgozunk.

- Törekszünk rá, hogy újjáélesszük és újraértelmezzük a magyar cukrászat gazdag hagyományait és ízeit, ezeket innovatív módon, új formákba álmodjuk. Az újítás és a hagyományok őrzése mellett a régi desszertek "leporolása" is jelentős teret kap.
- Nem léteznek kőbe vésett szabályok, az ízek, fűszerek, formák izgalmas és újszerű ötvözése inspirálja munkánkat.
- A külső és a tálalás ugyanolyan fontos, mint az ízek összhangja. Stílusunkat leginkább a letisztult, minimalista formák, egyszerű alkotóelemek jellemzik.
- Arra törekszünk, hogy desszertjeink elfogyasztása ne kizárólag kulináris, hanem esztétikai, intellektuális, emocionális élmény is legyen. Az összes érzékszervnek szólnak.
-Feladatunknak és küldetésünknek tekintjük, hogy a magyar cukrászat megújuljon, ennek érdekében példaértékű munkát szeretnénk végezni.
- Az arra nyitott vendégeknek szeretnénk új ízeket, szokatlan összeállításokat bemutatni, egyben feladatunknak tekintjük, hogy segítsünk felfedezni a jót és a minőséget.

A "Mihályi-stílus"

Valószínűleg a világjárás során gyűjtött tapasztalatok is közrejátszanak abban, hogy László rendkívül merészen nyúl az ízekhez, fűszerekhez, formákhoz egyaránt, nála nem léteznek kőbe vésett szabályok. Mindig ragaszkodik azonban ahhoz, hogy süteményeihez kizárólag friss, jó minőségű alapanyagokat használjon, kitiltotta konyhájából a krémporokat, szintetikus félkész termékeket, adalékanyagokat, és tanulóit is arra ösztönzi, hogy, ne sajnálják az időt és az energiát a desszertek elkészítésére.

Az újabb és újabb kreációk kitalálása "újgyakorlat" a mestercukrász számára, hiszen szinte majd minden nap születik konyhájában egy-egy új ötlet. Az ihlet forrását éppúgy jelentheti az időjárás, mint egy hangulat, illat vagy akár egy érdekes teríték. A desszert megszületésének első fázisában László színt és formát talál ki, utána elképzel hozzá egy ízt. A következő lépés a desszert lerajzolása, felvázolása, majd az alapanyagok és formák kiválasztása. Az elkészített alkotásokat mindig tesztelik: először a kollégákon, később a szűkebb vendégkörön.

A tálalás ugyanolyan fontos, mint az ízek harmóniája, hiszen az a célja, hogy már a felszolgáláskor elvarázsolják a vendégeket. Egy egyedi formájú, modern desszert személyre szóló élményt jelenthet már az első pillanatban. És hogy milyen egy mestercukrász szerint az igazán jó édesség? Elgondolkodtató - amikor felszolgálják, mindenkinek azon kell törnie a fejét, vajon hogyan készülhetett.

Modernizmus

A desszertet élvezetre tervezték. Egy csodálatosan elrendezett desszert tányér az étkezés lehető legjobb befejezése, örömet szerez. Alkotásuk a cukrász egyik legfontosabb feladata, legyen az szállodában, étteremben vagy önálló üzletben.

Ma már számos helyen találkozhatunk igazán extravagáns, már-már virtuóznak nevezhető desszert menükkel. A desszertek modernizációja elengedhetetlen ahhoz, hogy a dinamikusan fejlődő és a kivételes minőség reneszánszát élő világgal lépést tartani lehessen. A modernizmus a ragyogó kilátásokról, az új formák teremtéséről és művészi hajlamaink kifejezéséről szól.

Egyre több cukrász készít modernül komponált desszerteket, próbálja elkerülni a hétköznapi sütemények monotonitását, és arra törekszik, hogy eljusson a tudatos művészet birodalmába. Ösztönözni kell, hogy a konzervatívabb, néha talán némelyest egyhangú cukrász stílus mellett a technikailag és művészileg is kihívó, modern stílus is egyre kedveltebbé, elterjedtebbé váljon.

A desszertek egyedisége fontos, elengedhetetlen követelmény, hiszen a desszert maga a megalkuvást nem tűrő szabadság és a változatosság világa. A befogadó nyitott az újra, a szokatlanra, a változatosra - a merészségre építő cukrász séf pedig látványos sikereket könyvelhet el, akár rövidtávon is.

Kapcsolódó linkek: