Ki ne lenne kíváncsi Jamie Oliver, a pucér szakács konyhájára? Büszkén jelenthetem, én bejutottam!

Körülnézhettem, sőt a szakácsokat is megkérdezhettem arról, hogy is készülnek a világhírű ételművész ajánlatai.

Ízvadászat Jamie OliverrelTrattoria könnyen elcsábulóknak

Praktikus információ: nem árt, ha tudjuk, hogy csak úgy az utcáról nem lehet beesni. Hetekkel előre kell asztalt foglalni. És ez már biztató, hiszen néhány évvel ezelőtt, amikor az étterem megnyílt, még hónapokat kellett várni.

Igazi londoni vasárnap volt, esett hó, meg az eső is, hideg szél fújt, szóval dideregve, vacogva közeledtünk a címhez, a Nile Street 4.-hez, ahol egy tipikus, belvárosi épületben található az ötszintes étterem. A földszint és az alagsor a vendégeké. Az emeleteken pedig az irodák és a tankonyha kaptak helyet. Itt oktatja Jamie a leendő séfjeit, akiket kizárólag hátrányos helyzetű fiatalok közül választ.

Mondhatjuk, hogy az utcáról szedi össze őket, és aztán előttük a nagy lehetőség. S ha már a jótékonyságnál tartunk - a "lazacsávó" konyhaművész most épp azon töri a fejét, miként reformálhatná meg a menzai étkeztetést, mert legújabb célja, hogy az angol iskolák nebulói végre egészségesen táplálkozzanak.

Na de nézzünk körül az étteremben, először a Trattoriában! Ezt a helyiséget retro stílusban rendezték be, a falakat pedig a tanítványok díszítgették. Saját dizájn a falon és a látványkonyhában készülő finomságok a pulton. A mottó ez: Térj be egy kávéra, teára a kedveseddel, barátoddal - és ha közben megéhezel, választhatsz a pulton tálalt harapnivalókból.

Vessünk csak közelebbi pillantást a pulton elhelyezett finomságokra! Puliszka, vagy ahogyan ők nevezik, polenta, amit négy-öt centi vastagságúra készítenek szárított paradicsommal, majd miután kihűlt, felkockázzák, mint egy süteményt, a tetejére pedig kecskesajtot morzsolnak. Egy másik tálon apró karamellizált hagymák vannak balzsamecetes pácban. De majszolhatunk roston sütött óriásgombákat vagy spenótsalátát, különféle olívabogyókat, kerti fűszerekkel sütött sütőtököt vagy, ha arra van gusztusunk, akkor hajszálvékonyra szeletelt szárított sonkát is választhatunk.

A tizennégy fogásos étlap

A lenti étteremben nyitott látványkonyha fogad, a helyiség minden asztalától figyelemmel kísérhető a szakácsok művészkedése, bűvészkedése. A tartóoszlopokat ciklámenszínűre mázolták, így akaratlanul is arra vezet a tekintetünk. A mozdulatokon látszik, hogy profikkal van dolgunk.

Elfoglaljuk a helyünket, pincérek vesznek körül, megkapjuk a menükártyát. Vasárnap lévén erre a napra szerkesztett étlapot kapunk 14 ajánlattal. Saláta, tészta, rizottó, leves, csirke, hal, bárány, sertés és rákétel van a kínálatban. Közben péklapátra pakolt, helyben készített kenyerek közül válogathatunk, melyhez olívaolajat csorgatnak egy kis tálkába.

Előételként Jamie fantasztikus salátáját választom. Téli salátalevelek (cikória, pitypanglevél, bébi spenót, ruccola, trevisói radiccio) amit sült buffalo ricottával (bivalytejből készült lágy sajt) bőven megszórtak, vérnarancsgerezdekkel megtűzdelték, parmezánforgácsokat faragtak rá, és az egészet Beluza balzsamecettel, valamint olívaolajjal csorgatták meg. A salátában elbújtattak itt-ott néhány levél friss mentát is. Izgalmas startolás!

Jöhet a folytatás: citromos kakukkfűrizottó, amit füstölt sonkával és lágy Dorstone-kecskesajttal tálaltak. Hát ez olyan volt, amilyennek az olaszok kitalálták, a rizs nem volt túlfőzve, viszont nem is volt kemény. Telt ízű, de nem is túl tolakodó, a háttérben felsejlett a kakukkfű finom citromos zamata. Jó párosítás a határozott ízű és aromájú kecskesajttal és sonkával.

Kukkantsunk be a konyhába!

A húsétel előtt kérek pár percet, ez idő alatt bekukkantok a konyhába. Katonás rend, a falon csüngnek a szerszámok, eszközök, edények. Minden kéznél van. A konyha polcán öblös-csatos üvegekben a fűszerek.

A munkák több részre vannak osztva, egyik részlegben készítik a hideg előételeket és a desszerteket. Kísérőm, Angela Morris, az étterem vezetője, megmutatta, hol készülnek a meleg fogások, a munkaterület egyik felén a friss tésztákat főzik, másik felén a grillezett ételeket sütik. Megtudtam, hogy egy vasárnapi ebédnél hét szakács munkálkodik. A hűtőkben katonás rend van, fajtánként egy-egy egész hal, a kamrában lezárt műanyag dobozokban egy-két kiló burgonya, narancs és vöröshagyma. Naponta érkezik friss alapanyag az ország minden pontjáról, ezért nincs zsúfoltság a tárolóban.

A szívdöglesztő pipitől a szexi desszertig

Közben elkészült a főételem, visszasietek az asztalunkhoz. Serpenyőben vasalva sütött csirkét kapok, párolt spenóttal, sült sárga és bordó céklával, tetején napon szárított paradicsomból, fokhagymából és olívabogyóból készített salsa. Hogy milyen volt? Szívdöglesztő! - ahogy Jamie jellemzi a kreációit.

A desszert étcsokoládé torta volt karamellizált vérnaranccsal és Grappa Panna Cottával. Mire észbe kaptam, már csak egy falat torta és maszat volt a tányéron. A barátaim egész egyszerűen leszexizték a desszertet, tényleg az volt. A csoki olyan lágy volt a papírvékony tésztában, szinte folyt, hogy etette magát, vagyis etette volna, ha marad volna belőle nekem. A torta körbe volt csorgatva karamellszirupban megpárolt bíborvörös vérnarancsszeletekkel, mellette pedig álomkönnyű tejszínes puding.

Bizonyára sokan kedvet kaptatok egy szívdöglesztő londoni kiránduláshoz.

Kapcsolódó link:
Ne hagyjátok ki Jamie éttermét!