A szalakkapálma Indonéziában őshonos, a gyümölcs a pikkelyes barna héjáról kapta a nevét. A szalakkapálmát Thaiföldön és Malajziában is termesztik.
A szalakka az alacsony pálmafa gyökerénél nő. A gyümölcsnek vékony és erős héja van, de könnyen meg lehet hámozni. A húsa 2-3 részből áll, ami eléggé száraz, ropogós és csípős a magas tannintartalmának köszönhetően.
Ennek a gyümölcsnek az íze változó, attól függően, hogy milyen kultúrnövényből fejlődnek ki, vannak félédes, száraz és ropogós fajták, de egyesek eléggé zamatosak, puhák és savasok. A szalakka íze eltér bármilyen más gyümölcs ízétől. Ha zárt helyiségbe tesszük a szalakkapálma gyümölcsét, akkor érezni lehet a savanykás illatát.
Forrás: terebess.hu