A csokorba kötött fűszerekkel való ízesítés praktikus megoldás a konyhában. Az étel jellegéhez mérten kiválogatott fűszernövények kiemelik és kiegészítik a készülő étel jellegét.

Finom fűszeres ízével növeli az élvezeti értékét, segíti az emésztést és jótékony hatással van az ízlelőbimbóinkra.

A nemzetközi gasztronómiában legismertebb fűszerezésre összeállított csokorral a francia szakácsok és háziasszonyok dicsekedhetnek. A bouquet garni nem más mint friss fűszernövényekből összekötött ízesítőcsokor. Főbb fűszernövény, ami összekötözésre kerül, a petrezselyemzöld, turbolya, kakukkfű, babérlevél. A gondosan kiválogatott és megmosott fűszerágakat a póréhagyma zöld levelébe tekerik, szivar alakúra formázzák és összekötik zsineggel, majd hagyják megszáradni. Az így elkészült ízkompozíciót az év bármelyik szakában tudják levesek, szószok és raguk fűszerezéséhez használni.

 A jóízű fűszercsokor

Nagymamám is használt összekötözött fűszernövényeket az ételei készítéséhez. Nyáron, amikor a kertben nagyon sok petrezselyem, zeller, bazsalikom termett, csokrokba kötve szárította meg a kamrában. Télen ezt használta a bableves, gulyás és zöldségleves ízesítésére. A megszáradt bazsalikomot a sparhelt felett morzsolta össze, és így illatosította a konyha levegőjét. Az ő idejében nem lehetett vásárolni a különböző ételekre, húsokra speciálisan összeállított fűszerkeverékeket, és télen a friss fűszernövényeket.

Praktikák

Fűszercsokor készítést akkor végezzük, amikor a legerősebb a napsütés. Ilyenkor erős ízű fűszernövényeket tudunk betakarítani.

A csokorba, és megszárításra szánt növényeket alaposan mossuk meg.

Szárítását felakasztva fénytől és portól védett helyen végezzük.

A száraz fűszereket, fahéjat, szegfűszeget, csillagánizst, borsot, köménymagot tegyük teatojásba vagy kössük gézbe. Így a főzés befejeztével egyszerű mozdulattal el tudjuk távolítani az ételből.

Friss és virágzó fűszerekből köthetünk nagy bokrétát. Ezzel ne az ételeinket ízesítsük, hanem lepjük meg szeretteinket vele. Egyedi és szívhez szóló ajándékot készíthetünk.

Kapcsolódó link: