Te miben főzöl otthon? A legtöbben a "játszóruha" kötény megoldás mellett döntenek, de a profi szakácsok speciálisan a főzéshez tervezett ruhákat öltenek. Külön divatja van a szakácsviseletnek.

Az otthonkától a szexi kötényig

Az otthonka különleges ruhadarab, mely még ma is tartja magát, és nem hiányozhat a vidéki asszonyok ruhatárából. Az otthonka kultusz mintegy hozzánőtt az asszonyokhoz, a korábbi felfogás, miszerint "nő ne legyen kötény nélkül a konyhában" a múlt évszázad végén otthonka viseltre módosult.

A szakács új ruhája 

Az igazi otthonka máig is nejlonból készül, praktikus darab (kivéve talán a tűzállóságát), nem kell vasalni, nagyon hamar megszárad, gyakorlatilag elnyűhetetlen, így anyáról lányra szállnak a legjobb darabok. Az 1970-es években, akinek nyugatra szakadt rokonai voltak, még a kultikus több száz oldalas, színes ruhakatalógusokból is hozzájuthatott egy-egy remek darabhoz, mely jobb minőségű anyagból volt, divatosan szabva. Parti Nagy Lajos a hosszú elnéniesedés attribútumának nevezi eme praktikus holmit, mely nem vásárolható, hanem "terem magától" . Személyes kedvencem a téli otthonka turbó, ahol is mackónadrág fölé kerül az otthonka, és természeténél fogva akkor sem kerül le viselőjéről, amikor az kiugrik a sarki boltba, így jön létre a mackónadrág-otthonka-télikabát viselet.

Nincsen szakács kötény nélkül

Ma már az otthonka helyett a kötény az elsődleges kellék, és abból is számtalan fajtát találunk.

Trendi mintákkal tolakodnak a lakberendezési áruházak konyharészlegén a dizájnerek tervezte darabok, de a konyhaboltok kötény-fogókesztű szettjei közt is könnyű megtalálni a nekünk valót. Ha saját készítésű kötényre vágyunk, és nem riaszt bennünket a varrógép látványa, akár szabni, majd varrni is lehet egyet.

A szakács új ruhája 

Számtalan "humoros" feliratú köténnyel találkozhatunk a piacon, különösen ajándékozási célból veszik a különféle vicceskedő darabokat: "Ma apa főz, vigyázat, tűz és robbanásveszély!", "A grillezés királya", "Nem a főztöm miatt vettek el"... A vicces feliratos kötények rajongói itt válogathatnak még. De a kötény a szex ipar fantáziáját is megmozgatja, kapható meztelen nős-pasis változat, szilikon mellel vagy éppen pénisszel felturbózott változat, a különféle latexes megoldásokról nem is beszélve.

De maradjunk a főzésnél egyelőre.

A szakács új ruhája

Hiperszuper szakácsruhák a kifutón

A trendi éttermeket, hangulatos kávézókat ma már belsőépítészek tervezik, de ahhoz, hogy egy-egy hely kedvencünkké váljék, nemcsak az ételeknek kell jónak lenniük, hanem számít a személyzet viselkedése, megjelenése is.

Ők személyesítik meg az adott helyet, és az sem hátrány, ha jól néznek ki. Amellett hogy a pincérek, szakácsok ruhái csinosak, bírniuk kell a kemény fizikai igénybevételt, kényelmesnek kell lenniük, és meg kell felelniük a szigorú munkavédelmi előírásoknak is.

Korábban egy-egy éttermi alkalmazott 3,5 munkaruhát kapott, ma a takarékosság miatt ez két darabra csökkent. Így elsősorban a könnyű tisztítás, a tartósság a cél, hogy minél tovább elegáns és mutatós maradjon a ruha. Különösen strapabíró anyagokat kellett kidolgozni, melyeket szabási, varrási trükkökkel lehet még kényelmesebbé varázsolni.

 A szakács új ruhája

Egy jó szakács kabát manapság például elöl négyrétegű, véd a forró folyadéktól, a zsiradéktól, a gombok kialakítása lehetővé teszi, hogy gyorsan megszabaduljanak tőle, nem kell bajlódni a levételével, mire átforrósodna, már le is került. A dupla áthajtós gombolás praktikus velejárója, hogy ha munka közben elszennyeződik a kabát, át lehet gombolni a másik felére, máris tiszta lesz az eleje.

Akkor jó a szakácsruha anyaga, ha hűti viselőjét, amikor a tűzhelyek izzanak. A hónaljban kialakított szellőző nyílásokon keresztül szabadon áramlik a levegő, így szellőzik, és a hűl a test. A pamut elvezeti és felszívja az izzadságot, ezáltal viselete kényelmes.

 A szakács új ruhája

A szakácsok nyakkendőjének is az a szerepe, hogy a nyakat és a fejet védje a túlmelegedéstől. Ezért nem furcsa, hogy a szakácsok a legnagyobb hőségben is nyakkendőben dolgoznak.

A testesebb szakácsoknak a kabát hátába plusztoldást varrnak, így ha lehajolnak, nem feszül szét a kabát, ha visszaegyenesednek, a betoldás visszasimul a toldásba. A kabátok mandzsettája visszahajtott dupla anyag, így védi a kar alsó felét a forró ételektől.

A legújabb szakácsruhák már nemcsak a kabátra koncentrálnak, de a nadrágok is pamutból készülnek, nagyon kényelmesek, és különösen vigyáznak viselőjük jó közérzetére.

Csinos szakács finomat főz!

A klasszikus fehér kabát-nadrág-sapka összeállítás mellett egyre több színes és új fazonú darab jelenik meg a konyhában.

A szakácsdivat változásában nagy szerepük van a tévés szakácsoknak, akik a korábbi nagypocakos középkorú megjelenés helyett egyre gyakrabban fiatal srácok, jól öltözött és újító csajok. Miért is ne lehetne a konyhában jól érezni magunkat, és fantáziával kitalálni a ruhánkat is?

 A szakács új ruhája

Egy orosz étteremben például fekete ingben főz a szakács, ruháját arany csipke díszíti. Egy latinos étteremben virágmintás karibi térdnadrágokban főznek a szakácsok, így még a garnélanyárs is ízletesebb lesz. A jól ismert fehér szakácssapka helyett ma már a svájcisapka, kozák sapka, baseball sapka, kendőfazon a menő; a szakácsruhák színei közt megtaláljuk a pirosat, kéket, bézst, aranyat, de a legújabb divatszínt, a lime-ot is. Örök divat a csíkos, de a hely profilja szerint megjelentek a különféle mintás ruhák is: kávézóba kanálmintás; olasz étterembe paradicsomos-olívás mintás vagy épp egy cukrászdába a fagyi mintás anyagok.