Pénteken is érdemes lesz korán felkelni, mert az RTL Klub Reggeli műsorában grillparti ételeket fogok készíteni Dombóvári Vandával és Csonka Bandival. Tapadjatok a képernyőre!
A grillparti az egyik legkedveltebb és leglazább társasági összejöveteli forma. Nem kell az alkalomhoz kiöltözni, nem kell szigorú szabályok szerint megteríteni, és viselkedni.
Szezonális alapanyagokból könnyedén összeállíthatunk akár 20 fős csapatnak is harapnivalót. Az ételeket felsorakoztathatjuk egy nagy asztalra, ki-ki válogasson étvágyának megfelelően. Az italokat egy jópofa, jéggel megtöltött vödörben is kitehetjük a vendégek közé, itt az önkiszolgálás elvén működik a vendéglátás.
A kerti grillsütőn könnyen, gyorsan, zsírszegényen, egészségesen és zamatosan készíthetjük el ételeinket.
Számos változata létezik, kerti rostsütő, elektromos grillkészlet, gázüzemű sugárzók, kontaktgrillek és a faszenes sütögető. A társas szórakozás kedvelt színfoltja a faszénparázson történő grillezés. Előnye hogy a sütéskor a lecsöpögő fűszeres páctól finom aromás füstízt kapnak az elkészített ételek.
Olajba mártott fűszerággal zamatosabbra sül az étel
Fokozhatjuk az ízhatást ha sütéskor benedvesített fűszereket dobunk a parázsra. A rozmaring, kakukkfű és borókabogyó, igazán fűszeres aromát biztosít a pecsenyének. De ha gyümölcsöket sütünk, próbáljuk ki a fahéj, szegfűszeg, citrom és narancshéj füstjének csábító ízét is. Zöldségféléket készíthetjük alufóliába becsomagolva, így saját gőzében párolódik készre. Tehetünk persze ezekbe a batyukba is egy-egy csokor friss fűszerágat.
Ajánlatos a sütés előtt a húsokat bepácolni egy kevés olajjal elkever fűszerrel, joghurttal, vagy erre a célra készített pácfűszeres olajjal.
Salátákat kínáljunk a grill ételekhez, azok mindig legyenek frissek és ropogósak, jéghidegek.
Gombahamburger
Hozzávalók:
- 8 fej nagykucsmájú barna csiperkegomba
- 2 db paradicsom
- 1 db közepes méretű padlizsán
- 8 szelet kecskesajt
- olívaolaj
- 1-1 ág friss kakukkfű, bazsalikom
- petrezselyem zöldje
- darált bors
A gombák szárait óvatosan törjük le a kalapról, majd csap alá tartva a kucsma külső részét öblítsük le hideg vízzel. A belső lemezes oldalát nem szabad megmosni, mert nagyon sok vizet szív magába és elázik a gomba sütéskor.
Daráljunk a belső felére borsot, csorgassuk meg olívaolajjal, majd tépkedjünk rá kakukkfűleveleket.
Vágjuk egy centis vastagságú szeletekre a padlizsánt és a paradicsomot is. a padlizsán szeleteket kenjük meg olívaolajjal, daráljunk rá borsot, majd felhevített serpenyőben mindkét oldalát süssük barnára.
Egy másik serpenyőben hevítsünk fel pár evőkanálnyi olívaolajat, majd a gombákat közepes lángon, párszor megfordítva süssük 5 percig.
Hasonlóan, erős lángon, olívaolajjal megcsorgatott serpenyőben süssük meg a paradicsomszeleteket. A paradicsom sütése után a serpenyőben süssük hírtelen az újnyi vastag szeletekre felvágott sajtot is.
Tálaláskor tegyünk nagy tányér közepére egy megsütött gombafejet, helyezzünk rá a grillezett padlizsánból, majd tépkedjünk rá a friss fűszerlevelekből. Egy szelet sült kecskesajt, majd paradicsom következik, erre is szórjunk a fűszerlevelekből, majd az egészet fedjük be egy megsütött gombafejjel. Az egészre daráljunk frissen borsot, és csorgassuk meg olívaolajjal.
Feta sajtos kenyér cserépben
Hozzávalók:
- 50 dkg búzaliszt
- 1 teáskanál só
- 1 csomag szárított élesztő
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 maréknyi napon szárított paradicsom
- 20 dkg kemény feta sajt
- 1 csokor friss rozmaring
Tegyük dagasztótálba a lisztet, szórjuk rá a szárított élesztőt és a sót. Adjuk hozzá a durvára összevágott rozmaringot, csorgassunk rá három evőkanálnyi olívaolajat, majd kezdjünk hozzá a dagasztáshoz. Kis adagokba csorgassunk hozzá langyon vizet, épp annyit, hogy közepesen kemény kenyértésztát kapjunk. Addig dagasszuk, míg a kenyértészta az edény falától kezd elválni, után tegyük hozzá a kis darabokra felvágott naponszárított paradicsomot. Keverjük még egy percig, majd tegyük langyos helyre, takarjuk be tiszta konyharuhával és kelesszük kétszeresére.
A duplájára kelt, borítsuk ki egy liszttel meghintett deszkára, nyújtsuk ki, majd szórjuk rá az összekockázott feta sajtot. Hajtogassuk össze, is jól gyúrjuk át, hogy a feta jól elkeveredjen a kenyértésztában.
Béleljünk ki sütőpapírral tiszta virágcserepeket, osszuk a tésztát nyolc egyenlő részre, sodorjunk belőle kis cipókat, majd tegyük a cserépbe.
Tetejét szórjuk meg összetépkedett rozmaringlevelekkel, kelesszük még körülbelül 15-20 percig, majd tegyük előmelegített sütőbe. 180 fokon süssük 45-50 percig. Ha elkészült borítsuk ki a formából, és hagyjuk kissé kihűlni.
Grill vacsorák meglepetés kenyere lehet.