Az uborka olyan, mint egy szuperügynök. Legyen kígyóuborka vagy fürtös uborka, egész évben kapható, igen kedvelt zöldségféle, és nagyon egészséges is. Annyi mindent tud, hogy nem is sejtitek, most elárulunk róla egy pár titkos információt.



Az uborka

…hidratál

Ha nincs időd elég vizet inni, akkor egyél sok uborkát napközben, vagy étkezésnél mindig legyen a salátában, szendvicsben pár szelet. Mivel a kilencven százaléka víz, jól pótolja a hiányzó vizet.


ubi_sali ananaszos_ubi
Nyári uborkasaláta kókusszal Saláta uborkával, ananásszal és bazsalikommal


...kívül-belül hűt

Aki sok uborkát eszik, nem lesz gyomorégése. És aki uborkás pakolást használ, nem ég le a napon. A már lesült bőr pirosságának, gyulladásnak enyhítésére is jó az uborkapakolás.

…ártalmatlanítja a mérgeket
Az uborka nagy nedvességtartalma miatt természetes seprűként működik, ’kisöpri’ a káros anyagokat a szervezetből. Rendszeres fogyasztásával a vesekő is megelőzhető.

…vitamintabletta helyett is jó,
mivel a napi vitaminszükségletünk jó részét fedezi. A-, B- és C-vitamin tartalma miatt immunerősítő, energetizáló. Ha igazán szuper salátát szeretnénk készíteni belőle, akkor keverjük össze friss spenóttal és sárgarépával. A jól megmosott, lehetőleg nem permetezett uborkának a héját se dobjuk ki, mert tényleg abban van a C-vitamin.

…tökéletes bőrbarát
Magas kálium, magnézium és szilícium tartalma miatt a bőrünket is ápolja. Nem véletlenül készülnek belőle bőrtápláló kozmetikumok.

…segíti az emésztést és diétában is jó
Magas víz és alacsony kalória tartalma miatt tökéletesen illeszkedik a különféle diétákba. Salátába, levesbe is jó, de a hasábokra felszeletelt uborka humusszal vagy joghurttal mártogatva tökéletes uzsonna. Az uborka rendszeres fogyasztásával az emésztés is helyreállítható.

…a szemünk gyógyítója
Egy-egy karika hideg uborkaszelet a szemre, és máris búcsút inthetünk a puffadt, karikás szemnek. Lehet, hogy elcsépelt ötletnek tűnik, de gyulladáscsökkentő hatása miatt valóban jó a szemünkre az uborka.

….megelőzhet komoly betegségeket
Egyes vegyületei arról ismertek, hogy bizonyos rákos megbetegedések kialakulásnak kockázatát csökkentik. Az uborka leve tartalmaz egy hormont, mely segíti a hasnyálmirigyben az inzulin kiválasztást, tehát a cukorbetegség megelőzésében is jó. Szterol nevű vegyülete csökkenti a koleszterint. Magas rost-, kálium és magnézium tartalmának köszönhetően a vérnyomás szabályozására is jó hatással van - ezért magas és alacsony vérnyomás betegség esetén is ajánlott a fogyasztása.

…frissíti a leheletet
Az uborka leve gyógyítóan hat a gyulladt fogínyre. Az uborkarágcsálás segíthet felfrissíteni a leheletünket, a vegyületek, melyek az uborkában vannak, megölik a rossz leheletet okozó baktériumokat.

ubi_itral dinnyés uborkás üdítő
Uborkás limonádé Uborkás-dinnyés koktél


….haj és köröm barát, és az ízületeket is védi

Szílicium tartalma fényessé és erőssé teszi a hajat és a körmöket. Szintén ennek a vegyületnek a hatása, hogy ízületeink jól működhetnek. Az uborka-sárgarépalé koktél fogyasztásával megelőzhető a köszvény, az ízületi gyulladásos fájdalom, mert a szervezetben csökken a húgysav mennyisége, mely ezeket a gondokat okozza.

…a másnaposság megelőzősére is jó
Ha kirúgtunk a hámból este, akkor még lefekvés előtt együnk pár szelet uborkát. Másnap nem leszünk (annyira) másnaposak. Az uborka B-vitaminja, az elektrolitok és más vegyületek regenerálnak, és enyhébb fejfájásra, egyéb tünetre számíthatunk.

 

És néhány szuper uborkás recept:

Nyári uborkasaláta kókusszal

Hozzávalók: 1 kisebb lilahagyma, 2 kígyó uborka, 1 csésze kókuszpehely (bio/natúr, nem édesített), 2 evőkanál kókuszdió lé, 2 evőkanál lime lé, 2 teáskanál cukor, só

A hagymát szeleteljük fel hosszú szálakra, tegyük jeges vízbe 10 percre, majd vegyük ki, és hagyjuk lecsepegni. Az uborkát mossuk meg, és vágjuk fel hosszában zöldséghámozóval vékony csíkokra. Keverjük el a hagymával és a kókuszpehellyel. A kókuszvízből a lime lével, a cukorral és a sóval készítsünk marinádot, keverjük el a zöldségekkel, és tegyük az egészet a hűtőbe minimum harminc percre. Tálaláskor szórhatunk még rá só pelyhet, ha kívánjuk.

Uborkás limonádé

Ehhez az italhoz a megmosott uborkát meg kell hámozni, ki kell magozni, majd apróra vágni, összeturmixolni vízzel, kevés cukorral, sóval és lime lével. Az italt jégkockával tálaljuk és uborkaszelettel díszítjük.

Saláta uborkával, ananásszal és bazsalikommal

Amilyen egyszerű, olyan pompás ez a nyári saláta. Friss ananászszeletek kell gyengén meggrillezni, épp hogy csak karamellizálódjanak (2-2 perc oldalanként), majd lehűteni. A gyümölcsöt szeletelt uborkával, bazsalikom levelekkel, olívaolajjal, sóval keverjük össze, frissen őrölt borssal tálaljuk.

Uborkás-dinnyés koktél

Ehhez a koktélhoz kell egy kis idő, de megéri. Magnélküli vagy magozott görögdinnye kockákat kell pürésítenünk, majd szűrőn át kipasszíroznunk a levét. Ugyan ez kell, hogy történjen az uborkával is. A koktél a dinnye és az uborka levéből, mézből, frissen facsart lime léből és vodkából áll. Az arányokat mindenki a kedve szerint alakíthatja. Az italt jégkockával bélelt pohárba töltsük, és uborkaszeletekkel tálaljuk. A nyári partik kedvenc itala lehet.